HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Omgaan met heimwee na emigratie

Jarenlang heb je erover gedroomd om een huis te kunnen kopen en te emigreren naar je favoriete land. Na een zorgvuldige voorbereiding zijn alle stappen van oriëntatie tot en met aankoop succesvol verlopen. Je bent geëmigreerd. De eerste maand is het volop genieten . . . maar langzaam denkt iemand binnen het gezin steeds vaker aan de vorige vertrouwde omgeving. De heimwee slaat toe.

Zo’n vijftig tot negentig procent van de Nederlanders en waarschijnlijk ook Belgen (volwassen en kinderen) heeft weleens last van heimwee. Meestal is dit van korte duur, maar het komt voor dat je aan niets anders meer kunt denken dan aan je oude vertrouwde omgeving. Soms is de heimwee zelfs zo erg, dat je er letterlijk ziek van kunt worden. Droefheid, neerslachtigheid, angst en stress zijn kenmerkende emoties voor heimwee. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn, maag- en darmklachten, slaapstoornissen, verminderde eetlust, vermoeidheid en huilen. In het ergste geval trek je je helemaal terug en verlies je zelfs de belangstelling voor je omgeving. Dit kan iedereen binnen het gezin overkomen.

Gelukkig is er veel te doen tegen heimwee. Er zijn ook een aantal zaken die je juist beter kunt vermijden.

Wel doen
 • Je gevoelens uiten. Misschien schaam je je voor je verlangen naar thuis en vertel je daarom niets aan anderen. Echter versterkt het opkroppen van gevoelens juist het ellendige gevoel.
 • Wees actief en verken de omgeving. Passiviteit en niets doen werkt averechts.
 • Neem spullen mee uit je vertrouwde omgeving om de overgang naar een nieuwe omgeving te versoepelen.
 • Beslis mee over de nieuwe bestemming. Heimwee slaat eerder toe als je zelf geen invloed hebt gehad op wat er gaat gebeuren. Dus betrek ook je kinderen bij de emigratieplannen.
 • Zoek emotionele steun. Een assertiviteitscursus of het aanleren van sociale vaardigheden kan een steuntje in je rug zijn.
 • Kom achter de oorzaak van je heimwee en probeer die weg te nemen.
 • Probeer een paar gewoontes van thuis aan te houden. Ontbijt bijvoorbeeld op vaste tijden, of maak ook op de nieuwe bestemming je dagelijkse ommetje.
 • Besef dat in de meeste gevallen de heimwee na een paar dagen wel over gaat. Blijf dus positief.
 • Waren er al eerder symptomen? Dat is het misschien niet onverstandig om eerst voor een langere periode een huis te huren, voordat tot aankoop wordt overgegaan.
Niet doen
 • Je terugtrekken en je afsluiten van je omgeving.
 • Thuis verheerlijken. Stel je open voor de nieuwe omgeving.
 • Je verdriet op je omgeving afreageren, zonder te vertellen wat er aan de hand is.
 • Niets doen en passief gedrag vertonen.
 • Drie keer per dag naar huis bellen.
 • Gevoelens opkroppen of je schamen voor heimwee.
 • De boel verkopen en weer terug naar Nederland of België, omdat je kind last van heimwee heeft. Kinderen moeten ook leren om van omgeving te veranderen.

Bron: Dokterdokter 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-09-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten