HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Ombudsman start onderzoek naar CVZ

De Nationale ombudsman start een onderzoek naar de trage terugbetaling van teveel ingehouden bijdragen door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

De Nationale ombudsman start een onderzoek naar de trage terugbetaling van teveel ingehouden bijdragen door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van Nederlanders die in het buitenland wonen en hun geld maar niet terugkrijgen. Het gaat om bedragen oplopend tot € 2500.

De eerste helft van 2008 ontving de Nationale ombudsman ruim 40 klachten van vooral pensionado's over terugbetaling van teveel betaalde bijdrage over 2006. De Nationale ombudsman schat dat meer dan 1000 mensen nog wachten op hun geld.

Teveel betaald
Nederlanders die in het buitenland wonen zijn verplicht een bijdrage te betalen voor hun zorgverzekering. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet en wordt uitgevoerd door het CVZ.  De bijdrage wordt maandelijks ingehouden op het inkomen en is aan een maximum gebonden. Doordat bijvoorbeeld is uitgegaan van een onjuist inkomen of niet gestopt is met innen wanneer de maximale eigen bijdrage reeds betaald is, kan het voorkomen dat mensen teveel hebben betaald. Dit bedrag kan variëren van € 25 tot € 2500. Het CVZ heeft de meeste mensen al een jaar geleden verteld welk bedrag zij nog terug moeten krijgen, maar zij hebben hun geld tot op de dag vandaag nog steeds niet terug gekregen.

Terugbetaling
Het CVZ deelde de Nationale ombudsman desgevraagd mee dat er computerproblemen waren, waardoor niet kon worden terugbetaald. Het afgelopen half jaar werd meerdere malen door het CVZ aan de Nationale ombudsman toegezegd dat die problemen op korte termijn opgelost zouden zijn. Tot op heden is dat niet gebeurd. Het onderzoek van de Nationale ombudsman moet duidelijk maken hoe het probleem met de trage terugbetaling alsnog opgelost kan worden. Mensen die zich via de Nationale ombudsman melden heeft het CVZ tot nu toe wel handmatig weten te helpen.

Slechte start
In 2006 is de Zorgverzekeringswet in werking getreden In het rapport Zorgen in het buitenland (2006/300) heeft de Nationale ombudsman over een groot aantal aanloopproblemen gerapporteerd. De slechte start levert echter tot op de dag van vandaag problemen op.

Eerder in het nieuws:
Medische behandeling in Nederland toegestaan


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen. Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 05-09-2008

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten