HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Nieuwe regels voor internationale huwelijken

Bij deze wil ik u graag wijzen op een verandering welke zijn intrede zal doen op 29 januari 2019. Het lijkt weliswaar nog ver weg, zo aan het begin van 2017, maar de wijziging heeft verregaande gevolgen, vandaar nu al deze update. Na de Europese Erfrecht verordening (redactie: publicatie Vereenvoudigd erfrecht binnen Europa), welke in werking trad op 17 augustus 2015, en via Mondi uitgebreid is behandeld, nu graag uw aandacht voor de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening.

Column: Mr Mireille Bosscher1
 

Voluit gaat het om:

de verordening tot uitvoering van de nauwere samenwerking op het gebied van de bevoegdheid, het toepasselijke recht en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen op het gebied van huwelijksvermogensstelsels.
 
In deze verordening zijn regels opgenomen voor het toepasselijke huwelijksvermogensstelsel. Daarbij is niet alleen van belang onder welk regime men valt (koude uitsluiting? gemeenschap van goederen?), maar ook of een echtgenoot aansprakelijk is voor de schulden die door de andere echtgenoot zijn gemaakt.
 
Voor wie is de verordening interessant?
Voor hen die na gemelde datum gaan trouwen of een rechtskeuze maken voor het toepasselijke recht.
 
Zo is het in Frankrijk nu nog mogelijk een beperkte rechtskeuze op te nemen voor het onroerend goed wat zich bevindt in Frankrijk. Na 29 januari 2019 zal dit niet langer mogelijk zijn. Men kan dan slechts een rechtskeuze maken voor het gehele vermogen.
 
Indien men geen rechtskeuze heeft uitgebracht, geldt het recht van het land van de eerste huwelijksdomicilie (gemeenschappelijke verblijfplaats ten tijde van het huwelijk.) 
Als daar geen sprake van is, dan is het recht van de gemeenschappelijke nationaliteit van toepassing. Is dat ook niet aan de orde, dan kom je uit bij het recht van het land waarmee de echtgenoten de nauwste banden hadden bij de huwelijkssluiting.
 
De verordening geldt niet voor alle landen van de Europese Unie, het beperkt zich tot 18 landen, waaronder Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk."
 

 
Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris gespecialiseerd in het Franse recht. Ze omschrijft zichzelf als een jurist voor wie het doornemen van een compromis de vente dagelijks werk is en die meedenkt als het gaat om mogelijkheden op het gebied van fiscaliteit, erfrecht en successie. 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-01-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten