HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nieuwe regels voor internationale huwelijken

Bij deze wil ik u graag wijzen op een verandering welke zijn intrede zal doen op 29 januari 2019. Het lijkt weliswaar nog ver weg, zo aan het begin van 2017, maar de wijziging heeft verregaande gevolgen, vandaar nu al deze update. Na de Europese Erfrecht verordening (redactie: publicatie Vereenvoudigd erfrecht binnen Europa), welke in werking trad op 17 augustus 2015, en via Mondi uitgebreid is behandeld, nu graag uw aandacht voor de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening.

Voluit gaat het om:
de verordening tot uitvoering van de nauwere samenwerking op het gebied van de bevoegdheid, het toepasselijke recht en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen op het gebied van huwelijksvermogensstelsels.
 
In deze verordening zijn regels opgenomen voor het toepasselijke huwelijksvermogensstelsel. Daarbij is niet alleen van belang onder welk regime men valt (koude uitsluiting? gemeenschap van goederen?), maar ook of een echtgenoot aansprakelijk is voor de schulden die door de andere echtgenoot zijn gemaakt.
 
Voor wie is de verordening interessant?
Voor hen die na gemelde datum gaan trouwen of een rechtskeuze maken voor het toepasselijke recht.
 
Zo is het in Frankrijk nu nog mogelijk een beperkte rechtskeuze op te nemen voor het onroerend goed wat zich bevindt in Frankrijk. Na 29 januari 2019 zal dit niet langer mogelijk zijn. Men kan dan slechts een rechtskeuze maken voor het gehele vermogen.
 
Indien men geen rechtskeuze heeft uitgebracht, geldt het recht van het land van de eerste huwelijksdomicilie (gemeenschappelijke verblijfplaats ten tijde van het huwelijk.) 
Als daar geen sprake van is, dan is het recht van de gemeenschappelijke nationaliteit van toepassing. Is dat ook niet aan de orde, dan kom je uit bij het recht van het land waarmee de echtgenoten de nauwste banden hadden bij de huwelijkssluiting.
 
De verordening geldt niet voor alle landen van de Europese Unie, het beperkt zich tot 18 landen, waaronder Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk."

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 04-01-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten