HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nieuwbouwwoning aan de Costa Blanca meest in trek

Exact 4.108 Belgen hebben vorig jaar een Spaanse casa gekocht. Ter vergelijking: Het afgelopen jaar zijn 1.757 Nederlanders eigenaar geworden van een woning in Spanje. Dit laatste cijfer is een dikke plus van tien procent ten opzichte van 2017. De Belg is bovendien meer dan ooit verslaafd aan nieuwbouw: in maar liefst één op de drie gevallen gaat het om een nieuwbouwproject. Vooral de Costa Blanca is geliefd onder zowel de Belgen als Nederlanders, gezien het aantal transacties.

De Belgische rush op het Spaanse vastgoed heeft een indrukwekkend hoogtepunt bereikt: vorig jaar kochten de Belgen gemiddeld om de twee uur en acht minuten een woning in Spanje. Daarmee kwam het totaal op maar liefst 4.108 aankopen door landgenoten, een aantal dat ondertussen al meer dan zeven keer hoger ligt dan 10 jaar geleden, toen het er nog maar 540 waren. Dat blijkt uit de nieuwe jaaranalyse van Azull, die de officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren onderzocht.

Zeker zo opmerkelijk is dat de Belgen op nummer één staan als het op de aankoop van een nieuwbouwwoning in 2018 aankomt. Eén op de drie aankopen door een Belg is - of maakt deel uit van - een nieuwbouwproject, goed voor 1.349 woningen. Zelfs de Britten, die het afgelopen jaar meer dan dubbel zo veel Spaanse woningen kochten dan onze landgenoten, kochten ‘maar’ 1.307 nieuwbouwwoningen. De Nederlanders zien we terug op de elfde plaats met de aankoop van in totaal 349 nieuwbouwwoningen.
Negen voorbeelden prijzen nieuwbouwwoningen Spanje in de verschillende regio's:
Download PDF: Azull-nieuwbouw-9-voorbeelden
Van de typische, rustieke Spaanse casa, moeten veel Belgen niets hebben. Hun tweede verblijf hebben ze het liefst strak en modern. En dan kom je bijna automatisch bij nieuwbouw terecht. Je ziet dat bijvoorbeeld ook aan de grootte van de ramen. Een Spanjaard wil die zo klein mogelijk, om de warmte buiten te houden. Maar de Belg vindt het belangrijker om een mooi, open zicht naar buiten te hebben.

Het gaat ook duidelijk niet alleen om studio’s of kleine appartementen. Belgen hebben het graag groot: 33,1 procent van de woningen was groter dan 100 vierkante meter. Alleen op dit punt overtreffen de Nederlanders de Belgen: 43,95 procent van de woningen was groter dan 100 vierkante meter en dat ondanks het feit dat de prijzen in Spanje blijven stijgen. In 2018 is er sprake van een gemiddelde prijsstijging van 8,22 procent ten opzichte van 2017.

Costa Blanca steeds populairder
Zowel de Belgen als de Nederlanders trekken vooral naar de Costa Blanca goed voor 31,5 procent, respectievelijk 35,9 procent van de verkochte woningen en dat is daarmee met voorsprong het populairste gebied. Daarna volgt de Costa del Sol met 18,0 procent, respectievelijk 27,5 procent. De Balearen, de eilandengroep met Mallorca en Ibiza, liggen het minst goed in de markt, daar vonden vorig jaar maar een 59-tal transacties plaats voor Belgen en 98 voor Nederlanders. De Nederlanders hebben geen interesse voor de Canarische Eilanden, waar de Belgen gezamenlijk toch nog tot 18,5 procent van het totaal aantal vastgoedtransacties op zich namen.

Om op vakantie te gaan, blijft de Costa del Sol wel nog het populairst bij de Belgen. Maar voor de aankoop van hun tweede verblijf, staat de Costa Blanca met stip op de eerste plaats. Dat is voor het grootste deel te verklaren vanwege hogere prijzen. Voor een redelijk bescheiden nieuwbouw villa betaal je ter vergelijking al snel 450.000 euro aan de Costa del Sol, terwijl je voor een gelijkwaardig pand aan de Costa Blanca maar 350.000 euro nodig hebt. Zo komen we elke maand wel een Belg tegen die in eerste instantie aan de Costa del Sol wil kopen, maar uiteindelijk toch voor de Costa Blanca kiest.

Feitenoverzicht
Het aantal aankopen door buitenlanders in 2018 bedraagt 65.308. Dat is een stijging van 7,3 procent ten opzichte van 2017. Van de huizen die van eigenaar verwisselen werd 87,8 procent gekocht door mensen en 12,2 procent door entiteiten.

Aankoop Spaanse nieuwbouwwoningen 2018 met buitenlandse nationaliteit | top 5

  1. 1.349 transacties Belgen
  2. 1.307 transacties Britten 
  3. 783 transacties Duitsers
  4. 773 transacties Zweden
  5. 527 transacties Italianen
Nederlanders zien we terug op de elfde plaats met 349 aankopen.

Hypotheek op Spaanse woning in 2018
Van alle buitenlanders sloot 38,1 een Spaanse hypotheek af om de woning de financieren.
Het gemiddelde hypotheekbedrag voor Belgen bedroeg 121.128 euro en voor de Nederlanders 172.185 euro.

Dit artikel is geschreven door Marleen de Vijt, zaakvoerder Azull.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Opmerking Mondi
Voor vastgoedprofessionals en/of leden van Mondi zijn er jaarboeken vanaf 2006 tot en met 2018 beschikbaar. We hebben het hier over gemiddeld circa 170 pagina’s met gedetailleerde statistische informatie, ontwikkelingen en analyses over de Spaanse vastgoedmarkt.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Marleen De Vijt
Datum: 06-05-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten