HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Met gele platen over de autoestrada A22

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: “Let’s take your car, since it has free parking”, aldus mijn buurman Luiz. Wacht, ik leg het uit. We moesten even langs de advocaat in Faro. En het centrum van Faro kent betaald parkeren. Buitenlandse auto’s werden echter nooit beboet omdat Portugal geen uitwisseling met Nederland en in zijn geval Engeland kende. Ja inderdaad: verleden tijd!

Tót hij een jaar terug toch de nodige fanmail ontving. Niet betaalde tol van de A22. Want anders dan de snelweg naar Lissabon, kent de Autoestrada do Algarve geen slagboom om de tol direct en ter plekke te voldoen. Jaja, ik weet heus wel, paar dagen wachten, in de rij gaan staan bij de CTT, en dan kan je achteraf betalen. Maar sorry hoor, rijen zijn niet zo mijn ding. En het klantvriendelijke karakter van het tolbetalingsportaal kent ook nog wel een paar verbeterpunten.

Enfin, waar waren we gebleven, buurman Luiz en de fanmail. Dit bracht mij op het idee toch maar eens te onderzoeken hoe het werkte. Wat bleek, je kunt met een buitenlands kenteken gewoon een kastje bij de Via Verde bestellen. Lekker met ietsje bijremmen onder het groene V-teken door en je niet schuldig voelen over niet de tol te hebben voldaan.

Hoe werkt het … wel even de nodige voorbereidingen treffen, je kenteken en creditcard bij de hand, en vervolgens registreren bij Via Verde. Je gelooft ‘t of niet, de confirmatie e-mail was direct binnen, en binnen een paar dagen hadden we het kastje netjes ontvangen, nah dat dus. Doe er je voordeel mee. Nah, dat dus.

PS. Om volledig te zijn voor de lezers van Mondi zijn er zijn vier mogelijkheden om de tol te betalen, daar waar dus geen poortjes zijn en je alleen elektronisch kan betalen:
  1. Tolbadge: Voor de meeste buitenlanders is een tolbadge de handigste en voordeligste manier om elektronisch tol te betalen. Gekoppeld aan je kenteken en je creditcard? kan er ook bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages mee betalen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
  2. Serviço Easytoll - Portagem Electrónica: Easytoll is alleen te gebruiken op snelwegen met elektronische tolheffing. Met EasyToll worden de tolbedragen via tolpoorten met camera’s automatisch afgeschreven doordat het kenteken is gekoppeld aan een creditcard. Initieel nadeel: je moet je vooraf aanmelden.Pfff gedoe dus? Neen, allesbehalve zie immers hierboven.
  3. TollCard: een soort prepaidkaart met een tegoed van 5, 10, 20 of 40 euro is te verkrijgen bij CTT-postkantoren, tankstations langs de snelwegen én online. De prepaidkaart moet voor gebruik geactiveerd worden door het versturen van een sms met een bepaalde code en het kenteken. Wanneer het tegoed op de kaart opraakt, ontvang je een sms-alert.
  4. Wie maar een paar dagen in Portugal verblijft, kan gebruik maken van TollService met drie opties:
    - driedaagse kaart voor de snelwegen met elektronische tolheffing
    - trajectkaart A 28 of A 41 Spanje - vliegveld van Porto
    - trajectkaart A 22 Spanje - vliegveld van Faro"
Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 01-04-2022

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten