HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Makelaar in Turkije

Hoewel er geen wettelijke eisen worden gesteld aan het uitoefenen van het beroep makelaar in Turkije, moet een makelaar wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een makelaar over een vergunning beschikken en moet deze aangesloten zijn bij de lokale vereniging van makelaars. De vergunning moet de makelaar ophangen in zijn kantoor.

Parallel aan de ontwikkelingen op het gebied van vastgoedmarkt, is dat het aantal makelaars, actief in Turkije, in een korte tijd enorm is gestegen. Een deel van de makelaars voldoet aan de vereiste regels. Echter, hoewel met de crisis veel makelaars zich van de markt hebben teruggetrokken, nog steeds een aanzienlijk deel van de makelaars voldoet niet aan de eisen en beschikt niet over een vergunning.

Erkenning
In Turkije dient een makelaar, voordat hij een kantoor opent, een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De gemeente stelt voorwaarden aan de afgifte van de vergunning en vraagt de makelaar enkele documenten te overleggen. De vergunning moet de makelaar vervolgens op zijn kantoor ophangen. Door deze vergunning te controleren is het mogelijk om een erkende makelaar te herkennen en van een illegale makelaar te onderscheiden.

Vereniging
Één van de documenten die de makelaar moet overleggen is het bewijs van lidmaatschap van een makelaarsvereniging. Aansluiting bij een vereniging is verplicht. In Turkije bestaan er lokale makelaarsverenigingen (of kamers van makelaars), daarnaast bestaan er ook overkoepelende organisaties.

Waarschuwing
Makelaars kunnen niet gedwongen worden om garanties af te geven. Ook bestaat er geen beroepsaansprakelijkheid voor eventueel geleden schade wegens het handelen van de makelaar. Beroepsaansprakelijkheid kan echter wel in het leven geroepen worden door een overeenkomst tussen de makelaar, verkoper en koper. Daarnaast is het mogelijk om een klacht in te dienen bij de vereniging van makelaars. Dit kan echter slechts leiden tot berisping, waarschuwing of (tijdelijke) schorsing van de makelaar.

Cursus
Makelaardij is nog steeds niet wettelijk geregeld in Turkije. In 2005 is er een wetsontwerp ingediend maar deze is nog niet als wet aangenomen. In 2003 is door het ministerie van Industrie- en Handelszaken een circulaire gepubliceerd. Hierin is bepaald aan welke standaarden makelaardij dient te voldoen. Één van de standaarden is dat, degene die het beroep van een makelaar wil uitoefenen een, door een vakorganisatie of door een overheidsinstantie georganiseerde, cursus succesvol moet hebben doorlopen.

Bron: Mondi, met dank aan mr. C. Burkay, van Adalet Adviesbureau

Opmerking Rob Smulders | directeur Mondi
Een voorbeeld uit de praktijk. In 2002 zaten vier aanbieders in ons bestand die actief waren op de Nederlandse markt met Turks vastgoed. In november 2006 waren dit 329 aanbieders, bestaande uit makelaars, projectontwikkelaars, agenten en bemiddelaars. Toen al hebben we een voorspelling gedaan dat er uiteindelijk 30 tot maximaal 40 aanbieders over zouden blijven zonder dat er toen enig inzicht was op de financiële crisis wereldwijd. Veruit het allergrootste deel van makelaars was de Turkse taal niet machtig, niet bekend met de cultuur en al helemaal niet bekend met de regelgeving. Tot ontsteltenis zagen we zelfs actieve aanbieders die Turks vastgoed verkochten zonder zelf ooit in Turkije te zijn geweest en zonder een onderzoek te verrichten of alle vergunningen wel in orde waren.

Op dit moment kunt u nog steeds de gelukkige eigenaar worden van een woning in Turkije, maar weet wat u doet en met wie u in zee gaat. Mondi controleert (uitsluitend voor aangesloten leden) vergunningen en verricht antecedentenonderzoek naar alle aanbieders van buitenlands vastgoed actief op de Nederlandse markt. Overigens heb je in iedere branche goede en minder goede vakbroeders. Ook een advocaat moet handelen uit het belang van zijn cliënten en niet uit eigen belang. Bespaar niet op deskundigheid van derden. Mondi helpt haar leden hierbij zonder haar onafhankelijkheid te verliezen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 16-06-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten