HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Onduidelijkheid rond Grieks kadaster

Griekenland was het enige land dat nog geen kadaster of landregister kende. Dit gaat nu veranderen.

Griekenland was het enige Europese land dat nog geen centraal landregister of kadaster kende. Eigendom was wel geregistreerd, maar er waren vele kleine registers. Er wordt hard gewerkt hier verandering in te brengen, mede onder druk van de Europese Unie. Al het onroerend goed, ook dat van buitenlanders, moet nu ingeschreven worden in een geheel nieuw landelijk kadaster.

Al enige tijd geleden schreven wij over het nieuwe kadaster. Dit stuk heeft voor enige misverstanden gezorgd en daarom zetten we de zaken opnieuw op een rij. Al geruime tijd wordt in Griekenland gewerkt aan het opzetten van een nieuw landelijk kadaster.

Bewijzen
De hoofdreden dat het kadaster moest worden opgezet onder druk van de EU is dat er landbouwsubsidies meerdere keren voor hetzelfde perceel werden aangevraagd en er geen controle mogelijk was. Griekenland kent een systeem van plaatselijke kadasters (die hypotheekregisters werden genoemd), waarin alle eigendomstitels (koopaktes, schenkingen, aanvaardingen van erfenissen etc.), maar ook alle lasten (hypotheken, claims, beslagen) worden geregistreerd. Een transactie is pas helemaal afgerond als de nieuwe eigenaar in het bezit van een bewijs van kadastrale inschrijving is. Het nieuwe landelijke kadaster (ktimatologio) gaat uit van het eigendom zelf en niet van de eigenaar, zoals de plaatselijke kadasters. In de afgelopen jaren werden stukje bij beetje telkens nieuwe regio's aan het landelijke kadaster toegevoegd en door middel van luchtfoto's in kaart gebracht.

Chaos
Om chaos te voorkomen is besloten de registratie van de eigendommen gefaseerd te laten verlopen. Per regio worden eigenaren opgeroepen om hun eigendom aan te melden. Dit betekent dat in bepaalde regio's de inschrijfprocedure al is afgerond, terwijl in andere gebieden de inschrijving nog moet worden gestart. Het systeem van plaatselijke kadasters functioneert nog steeds parallel aan het landelijke kadaster totdat dit project helemaal is afgerond, zodat geen enkele eigendomsoverdracht ongeregistreerd blijft. Vorig jaar (2008) is de inschrijfprocedure gestart voor grote delen van Athene en Thessaloniki, de twee grootste steden van Griekenland.

Subsidie
Toch ontvangt Mondi berichten dat de introductie van het nieuwe kadaster niet helemaal soepel verloopt. Sommige streken hadden al voor 1 januari 2009 opgenomen moeten zijn in het kadaster. Volgens Arjan van der Mooren van Pelops All-In heeft het proces her en der vertraging opgelopen. "Ook buitenlandse huizenbezitters moeten hun onroerend goed laten inschrijven in het kadaster, maar voor hen worden andere regelingen getroffen die enigszins ondoorzichtig blijken te zijn. Het niet op tijd aangeven kan er in laatste instantie toe leiden dat het eigendom aan de staat kan vervallen en dat een gerechtelijke procedure gestart moet worden om het eigendom terug te claimen."

Door de vertraging heeft de EU inmiddels de subsidie stopgezet en moet Griekenland zelfs 128 miljoen aan subsidie terug betalen die het land ontvangen had om het kadaster op te zetten. Nu die subsidie terug naar de EU moet zullen de kosten voor registratie flink stijgen.

Uw reactie
Mondi houdt de situatie rondom het Griekse kadaster voor u in de gaten, maar hoort ook graag uw mening over dit onderwerp. Wat zijn uw ervaringen met het Griekse kadaster? Uw reactie kunt u plaatsen onder dit artikel.

Landendossier  
Landendossier Griekenland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Griekenland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-08-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten