HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Regulering van het beroep makelaar

Van alle kanten wordt er op gewezen dat je alleen met een erkende makelaar in zee moet gaan. Hoe anders gaan mensen in Spanje te werk!

In Nederland, waar het beroep makelaar sinds 2001 is vrijgegeven, gaat men vaak alleen met een makelaar in zee als die is aangesloten bij de NVM, VBO of de LMV/RVT. Want dat is ‘vertrouwd’. In dit artikel vertelt Fred van Krimpen over het selecteren van een makelaar in Spanje.

'Het aantal ‘makelaars’ dat in Spanje vóór de crisis actief was getuigd al van het feit dat kopers niet altijd even goed kijken naar diploma’s van makelaars en of deze zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie. Des te vreemder is dit als men zich beseft dat de meeste huizenkopers een huis aanschaffen op een markt die ze niet kennen en waarvan ze vaak ook de taal niet spreken. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat slechts een relatief klein deel van die mensen op hun neus is gegaan.

Normen
Wat is een vertrouwde makelaar in Spanje? Dat is in eerste instantie iemand die reeds vele jaren op hetzelfde adres kantoor houdt. Dat is natuurlijk geen garantie, maar wel een goede indicatie dat de makelaar serieus werkt. Anders hou je het niet zo lang vol. Een andere indicatie is het aangesloten zijn bij een makelaarsorganisatie.

Vóór het vrijgeven van de markt in 2001 waren er in Spanje slechts twee officiële makelaarsorganisaties, namelijk de GIPE en de API. Actieve makelaars, die bij één van deze twee bonden zijn aangesloten, dienen het makelaarsdiploma te behalen, de ethische beroepscode na te leven, te beschikken over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en zakelijk te zijn ingeschreven bij de gemeente waar zij kantoor houden met onder andere een officiële openingsvergunning.

Ook het erkend zijn van een makelaar biedt natuurlijk geen garantie dat alles perfect verloopt, maar het neemt wel veel wind uit de zeilen en er is de geruststelling van de aansprakelijkheidsverzekering. De bonden kunnen een makelaar bij misdraging waarschuwen en zelfs royeren. Sinds het vrijgeven van de markt zijn er in Spanje ook nog enkele nieuwe makelaarsbonden opgericht zoals de AEGI en APETI. Deze hanteren in principe soortgelijke normen als de GIPE en API.

Regelgeving in Europees verband
Daar het vrijgeven van de markt niet de uitwerking had die de EU ervan verwachtte, wordt er momenteel in samenspraak met de ‘gevestigde orde’ ofwel de makelaarsorganisaties van 31 landen gewerkt aan de zogenaamde Europese Norm voor makelaars, de EN 15733. Deze zal binnen afzienbare tijd in werking treden, waardoor het beroep opnieuw gereguleerd gaat worden. (De concepttekst in het Engels kunt u hier downloaden). Men hoopt daarmee de consument weer enigszins bescherming te bieden.

Catalonië
Als voorloper, en om de Europese Norm (EN 15733) niet af te wachten, heeft de Autonome deelstaat Catalonië per 9 september 2010 eigen regelgeving ingesteld betreffende de uitoefening van het makelaarsberoep. De eisen om vanaf deze datum in Catalonië als makelaar te kunnen werken, zijn:

  • Verplichte registratie bij de Generalitat de Catalunya (de deelstaat Catalonië);
  • Beschikken over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van min. € 130.000,-;
  • Beschikken over een verzekerings/bankgarantie die aanbetalingen tot € 60.000,- dekt (deze beide bedragen worden praktisch verdubbeld indien men niet over een kantoor beschikt en slechts via Internet werkt);
  • Bekendmaken dat men officieel geregistreerd is middels een plaquette of sticker van de Generalitat op het kantoor.

De makelaarsorganisatie GIPE heeft al deze registraties voor haar Catalaanse leden uitgevoerd en een gemeenschappelijke verzekeringspolis voor de vereiste bedragen afgesloten.

Andalusië
Ook de Junta de Andalucia (de regering van de deelstaat Andalusië) bestudeert momenteel de te nemen stappen, om in navolging van Catalonië een Register van makelaars in te voeren. Er wordt hierbij overleg gevoerd tussen de Junta de Andalucia, de Generalitat en o.a. het bestuur van de GIPE. Ter bescherming van de consument heeft de Junta de Andalucia reeds in 2005 het Decreet 218/2005 afgevaardigd.

Funda
Eenheid is zondermeer in Spanje, en dus ook bij de leden van de genoemde bonden, ver te zoeken. Een Spaanse versie van Funda zit er daarom voorlopig niet in. Er zijn reeds vele initiatieven genomen met MLS (multiple listing system), echter niet één onder auspiciën van een makelaarsorganisatie. Wel ziet men steeds meer MLS systemen opduiken hetzij vanuit privé-initiatieven of van een groep lokale makelaars. Voordeel is een uitgebreide expositie met groot aanbod. Nadeel is dat men niet weet of de aangesloten makelaars serieus zijn. Vele objecten staan nog op de sites als die al lang van de markt zijn of staan er meermaals op, zelfs met een afwijkende prijs omdat verschillende makelaars ze geplaatst hebben.

Resumé
Let dus, afhankelijk van het deel van Spanje waar men van plan is een droomhuis aan te schaffen, net als in Nederland goed op bij het in zee gaan met een makelaar of deze wel is aangesloten bij een beroepsorganisatie als GIPE of API, dan wel de plaquette van de Generalitat aan zijn kantoor bevestigd heeft.'

Bron: Fred van Krimpen, van Elite Inmobiliaria

Meer informatie:
Concepttekst van Europese Norm: EN 15733
Meer informatie over Decreet 218/2005
 

Opmerking Mondi
Als u een woning wilt kopen in Spanje is het niet alleen belangrijk dat de makelaar is gekwalificeerd, maar dat deze makelaar u ook begrijpt. Nederlandstalige makelaars die voldoen aan strenge criteria hebben hierin duidelijk een streepje voor.
Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 03-12-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten