HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Inwijdingsfeest op zijn Hollands in de Provence

"Ongeveer 10 jaar geleden -we woonden net in een klein dorp in de Provence- hadden we de hele Franse buurt uitgenodigd voor een feestelijke housewarming. De dorpsoudsten, onze buren Pierre en Philippe, familie en vrienden uit Nederland. Iedereen was er bij. In het dorp hebben ze er het nog vaak over.

Niet omdat onze buurman al bij aankomst veel te diep in het glaasje had gekeken, en letterlijk met de deur in huis was gevallen. Zelfs niet vanwege onze Hollandse vriend die ineens vertrokken was met Hélène, die officieel nog bij François hoorde. Maar vooral omdat we toch van alles andersom hadden gedaan.

Zo waren we de middag feestelijk begonnen met taart, maar dat doe je in Frankrijk eigenlijk pas na het diner, liefst met een glaasje champagne erbij. En een toastje brie vooraf, is natuurlijk ook niet helemaal zoals het hoort, want de Franse kaasplank komt ook pas na de maaltijd in plaats van ervoor. Sowieso begin je pas met het serveren van de eerste drankjes als iedereen is gearriveerd. Zelfs al duurt dat 3 kwartier.
Kortom een hoop faux pas. En we ontdekten nog meer verschillen.
Als gasten wat voor je meebrengen. Een kleine attentie, zoals een fles wijn of een andere lekkernij. Dan leg je dat niet weg om te bewaren voor een andere keer. Nee, dan maak je dat gewoon open en zet je dat ook op tafel.

En helpen met afruimen of zelfs maar een blik werpen op de afwas, is niet alleen niet nodig, na de koffie sta je gewoon op, zegt iedereen gedag en je vertrekt. Er wordt ook heel gek gekeken als je het toch voorstelt. Want het gaat er uiteindelijk om dat jouw gasten een leuke avond hebben en die laat je dan natuurlijk niet de boel opruimen of meehelpen met de vuile vaat, hoe verzin je het eigenlijk.

Ons feestje met de Hollandse slag verliep dus helemaal anders. Ging er dan helemaal niets goed?
Toch wel, want hierna was het ijs voor eens en voor altijd gebroken."

Tessa van Dam is jurist en makelaar. Ze werkt als agent commercial voor het grote internationale makelaarskantoor Leggett Immobilier in het Zuiden van Frankrijk. Ze woont samen met man en hond in een klein dorp in de Provence en schrijft over haar ervaringen met de Fransen, emigreren, en het kopen en verkopen van huizen.
Ook leuke ervaringen of anekdotes delen?
Het doel van Mondi is om leden preventief van informatie te voorzien. Dit soort luchtige bijdragen dragen hier ook aan bij. We leren van elkaar en op deze wijze delen we ervaringen met een mooie knipoog. Iedere regio heeft zijn eigen gewoontes en cultuur. Er is nog zoveel te ontdekken. Een blog, redactionele bijdrage of andere vorm van informatievoorziening is altijd welkom mits informatief en objectief van aard en van toegevoegde waarde voor onze leden. Suggesties zijn altijd welkom via het contactformulier.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Tessa van Dam
Datum: 23-11-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten