HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Donner actief tegen spookburgers

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken werkt aan 'aanvullende registratie' voor expats en emigranten.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt aan 'aanvullende registratie' voor expats en emigranten. Zo wil de overheid meer overzicht krijgen over wie er uit Nederland vertrekt. Wie zich niet volgens de regels uitschrijft, kan vanaf 2013 een boete verwachten.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesWie verwacht binnen twaalf maanden een periode van minstens acht maanden in het buitenland te verblijven, moet zich uitschrijven uit de Gemeentelijke Basis Administratie, het voormalige bevolkingsregister.

Consequenties
In de praktijk gebeurt dat lang niet altijd. Deels omdat mensen het vergeten, deels ook omdat uitschrijven consequenties heeft. Zo kun je in principe geen DigiD aanvragen als je niet in de GBA staat. En je kunt ook niet op de wachtlijst blijven staan voor een huurwoning. Lastig als je weet dat je toch weer snel terugkomt. Andere consequenties zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor zaken als bijstand, huursubsidie en kinderbijslag, dat je AOW later wordt gekort met twee procent per uitgeschreven jaar en dat je bij veel verzekeringen geen of minder dekking krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een doorlopende reisverzekering.

Spookburgers
In de praktijk zijn veel mensen voor lange periodes in het buitenland, terwijl ze in Nederland staan ingeschreven. Vorige week nog meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in Nederland elk jaar 65.000 burgers het label VOW krijgen: 'vertrokken, onbekend waarheen'. Bij deze 'spookburgers' zitten niet alleen expats en emigranten, maar ook veel buitenlandse studenten en immigranten die teruggaan naar hun thuisland.

Bestandskoppeling
Een belangrijk instrument voor het terugdringen van het aantal 'spookburgers' wordt het koppelen van bestanden. Nederlanders die zich niet formeel uitschrijven, stellen vaak wel andere instanties op de hoogte van hun vertrek, bijvoorbeeld de Belastingdienst of de SVB.

Bestraffen
Aan de gegevens in de GBA wordt een code toegevoegd wanneer een gemeente een 'adresonderzoek' heeft lopen naar iemand. Alle instanties zien die code. Als vervolgens blijkt dat iemand zich inderdaad niet heeft uitgeschreven, dan is het de bedoeling van de minister dat de gemeente daar zelf tegen gaat optreden. De boete kan oplopen tot 325 euro.

Postadres
Overigens betekenen de plannen van Donner niet dat Nederlanders in het buitenland straks geen Nederlands postadres meer kunnen aanhouden. Zo'n adres is genoeg om je bijvoorbeeld in te schrijven bij de Kamer van Koophandel of een Nederlandse bankrekening te hebben. Ook na 2013 staat daar geen boete op.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst, Wereldomroep

Opmerking Mondi  Het is opvallend dat de boete nu al bekend is die mogelijk opgelegd gaat worden, terwijl Minister Donner nog werkt aan een 'aanvullende registratie'. De boete valt in het niets als we alleen al kijken naar de soms exorbitante aanvullende kosten voor meestal een verplichte zorgverzekering in het buitenland. Misschien dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in overweging kan nemen dat er binnen de Europese Unie richtlijnen zijn aangenomen met betrekking tot gelijke behandeling. ‘Europa en de Nederlandse Zorgverzekering’, is een juridisch complex en boeiend thema. De complexiteit van de regelgeving en de relatieve onbekendheid daarvan zal toch eerst in alle helderheid bij de burgers bekend moeten zijn.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-11-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten