HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Illegale woningen in Spanje

In de Comunidad Valenciana, bestaande uit de provincies Alicante, Castellón en Valencia, staan maar liefst circa 350.000 huizen die op niet legale wijze zijn gebouwd, het overgrote merendeel bevindt zich op grondgebied wat als ‘suelo rústico’ is geclassificeerd. Het gaat vaak om aantrekkelijk gelegen woningen, in de ‘campo’, net iets buiten de dorps/stadskern met een groot stuk grond.

Mondi: “In de Comunidad Andalucia, bestaande uit de provincies Málaga, Sevilla, Cádiz, Córdoba, Granada, Almería, Huelva en Jaén, staan ook nog eens 327.000 huizen die op niet legale wijze zijn gebouwd.”

Er is sinds januari nieuwe regelgeving en daar is verwarring over ontstaan.
De wet beoogt namelijk niet deze woningen te legaliseren, zoals soms beweerd wordt, maar ze slechts te regulariseren en toekomstige schade voor landschap en milieu te beperken.

De voors en tegens van een huis in de campo
Zoals gezegd ligt een huis in de campo buiten de urbane kern, buiten de zogeheten suelo urbano. Uiteraard brengt dat meer rust, meer natuur, minder directe buren met zich mee en is dit voor velen dus een aantrekkelijke optie. Ook al omdat de vierkantemeterprijs lager ligt, krijg je binnen je budget meer vierkante meters huis en terrein. Natuurlijk is de waarde niet voor niets lager, de toegangsweg is vaak niet verhard en verlicht, er is geen aansluiting op riolering en zelfs water of stroomvoorzieningen kunnen ontbreken. Dat je ondanks het ontbreken van gemeentelijke voorzieningen tóch gemeentelijke onroerend goed belasting moet betalen, is eigenlijk onterecht, maar helaas een feit.
Nieuwe wetgeving beoogt regularisatie en niet legalisatie van de illegale woning.
Een huis in de campo kopen, waar moet ik op letten?
Als je een dergelijk huis wilt kopen, dien je een aantal parameters te kennen. Belangrijke vraag is of de woning legaal is, of er een bewoonbaarheidsverklaring (te verkrijgen) is en hoe het zit met riolering, water en elektra.

Legaal bouwen, hoe moet dat?
Laten we eerst in kaart brengen wat er nodig is om het vanaf de start goed te doen. Stel je koopt een terrein wat volgens het gemeentelijke ruimtelijke ordeningsplan als suelo rústico is ingedeeld. Mag je er dan bouwen? Dat mag, onder bepaalde voorwaarden (uitleg onder vermelde punten toegankelijk voor leden van Mondi):
  1. Voldoende perceelgrootte;
  2. Voldoen aan de gemeentelijke normeringen;
  3. Beschikken over een gemeentelijke bouwvergunning;
  4. Het gebouwde wordt notarieel beschreven;
  5. De notariële akte wordt ingeschreven in het Registro de la Propiedad;
  6. De gemeente geeft een bewoonbaarheidsverklaring af.
  • Waarom zijn er zoveel illegale woningen?
  • Achteraf legaliseren kan dat?
  • Hoe het in de praktijk meestal gebeurt;
  • Formele consequenties.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Mirjam van Riet
Datum: 01-03-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten