HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Hypotheek (on)verstandig bij vastgoedbelegging Oostenrijk

Het kan natuurlijk hartstikke interessant zijn om een chalet of appartement als beleggingsobject te financieren middels een hypotheek tot 60 procent van de koopprijs van de woning. Zeker met die lage hypotheekrentes. Zelfs wanneer de belegger beschikt over meer dan voldoende eigen middelen om de aankoop volledig zelf te financieren, waardoor een hypotheek niet noodzakelijk is: in de praktijk zullen de meeste makelaars en projectontwikkelaars de investeerder bij wijze van spreken voor gek verklaren als hij een dief is van zijn eigen portemonnee om geen goedkoop geld te lenen. Hierbij wordt een belangrijk detail nog wel eens over het hoofd gezien.

Als u de aan te kopen woning financiert met 60 procent van de koopprijs, dan kunt u uw rendement op uw geïnvesteerde vermogen tot circa 2,5 procent verhogen per jaar. Om uw geprognotiseerde verhuurrendement nog aantrekkelijker te maken, rekent de makelaar of projectontwikkelaar ook nog eens een extra rendement voor van 2,5 procent per jaar vanwege de gemiddelde waardevermeerdering van uw vastgoedbeleggingsobject. Op zich reëel mits erbij wordt verteld, dat u bij verkoop van de woning ook 30 procent winstbelasting dient af te tikken. De gemiddelde waardestijging van vastgoed in Oostenrijk over de afgelopen tien jaar bedraagt overigens 3,68 procent (Bron: Statistics Austria).

Bij verhuur van een vakantiewoning kunt u aanspraak maken op terugvordering van de betaalde 20 procent BTW voor de nieuwbouwwoning, mits uiteraard aan alle voorwaarden wordt voldaan. Eventueel voordeel uit privégebruik van de woning, mits dit überhaupt is toegestaan, dient u te verrekenen met uw belastingaangifte in Oostenrijk. Als u de woning niet voor verhuur aanbiedt/mag aanbieden, dan kunt u geen aanspraak maken op btw-teruggave.
Woordvoerder AFM: ”Als je belegt, loop je altijd risico. Maar als je belegt in een ‘beleggingsobject’, loop je soms meer risico dan wanneer je belegt in bijvoorbeeld aandelen. Het object waarin je investeert, zoals een vakantiehuis is meestal gelegen in het buitenland. Dit kan risico’s met zich meebrengen waar de AFM niets aan kan doen. De AFM heeft geen bevoegdheden in het buitenland. We kunnen er alleen voor zorgen dat de financieel dienstverlener jou correcte, begrijpelijke en niet misleidende informatie geeft voor zover relevant, ook over de risico’s van het product. Zodat je als consument goed weet waar je aan begint als je gaat beleggen in een beleggingsobject.”
Lees ook de publicatie van de AFM: Zijn er bijzondere risico’s verbonden aan beleggen in vastgoed?
Als u een nieuwe vakantiewoning koopt in Oostenrijk, ontkomt u er waarschijnlijk niet aan om uw huis te verhuren. Voor veel nieuwbouwprojecten in populaire gebieden geldt namelijk dat de burgemeesters alleen nog een bouwvergunning afgeven in combinatie met een verhuurplicht.
Toeristen zijn meer dan welkom. Toeristen hebben een positieve impuls op de lokale economisch ontwikkelingen en de werkgelegenheid.

Wanneer u uw vakantiewoning voor verhuur aanbiedt, dan kunt u een btw-nummer aanvragen bij het Oostenrijkse Finanzamt. Op dat moment wordt u beschouwd als ondernemer en kunt u de btw over de aankoopprijs terugvragen. Wij adviseren u om dit te laten verzorgen door een Oostenrijkse Steuerberater (fiscalist).

Voorwaarden btw-teruggave en reden waarom een hypotheek onverstandig kan zijn bij belegging nieuwbouwwoning Oostenrijk

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 23-04-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten