HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Huizenjacht in Porto aan de Costa Verde

“Porto is booming. Het toerisme bloeit, expats uit alle hoeken van de wereld vestigen er zich, 6.000 buitenlandse studenten schrijven zich in op de universiteit en huizenprijzen zijn sterk in de lift. In die hectische markt ging ik met makelaar Susana Lopes da Silva van RE/MAX PRO op zoek naar een appartement onder 175.000 euro.

Susana werd me aangeraden door een bevriende Nederlandse manager van een Bed and Breakfast. Zulke aanbevelingen en verificatie door Mondi zijn goud waard want de booming markt trekt allerhande beunhazen die uit zijn op snelle winsten. Zo leerde ik al snel de rap opgeknapte, strak ogende één- en tweekamerappartementen links te laten liggen. Nooit was de indeling naar mijn zin maar belangrijker, wie garandeert wat er achter de strak gestucte gipsplaat zit? En voor een 50 of 60 vierkante meter appartement zou ik al gauw mijn hele budget moeten aanspreken. De zoektocht werd er één naar een op te knappen appartement, in een goed gebouw, nabij het centrum en liefst op de bovenste etage in een rustige straat.

Susana bleek van onschatbare waarde. Zij kende aanbod dat (nog) niet op de belangrijke sites stond en belde de vele appartementen die ik al wandelend door Porto vond en die met alleen een telefoonnummer werden aangeboden. Het laatste appartement dat we bezochten, daags voor ik mijn eerste zoeksessie zou afsluiten, was het schot in de roos. Onderhandelen lukte vervolgens via Susana prima vanuit Nederland.

De verkopende agent bleek er tijdens de bezichtiging flink op los te hebben geïmproviseerd. Dat de metro geen vijf minuten lopen zou zijn maar tien minuten wist ik al wel. Verder bleek het gebouw niet uit 1989 te dateren maar uit 1982 en was het woonoppervlak geen 80 maar 72 vierkante meter. Dat viel allemaal snel te achterhalen en we kwamen enkele dagen later een koopprijs overeen.

Vervelender waren de verrassingen die tot op het laatste moment werden gepresenteerd. Het begon met een verhaal waarom de overeengekomen koopsom niet officieel bij de notaris gepasseerd zou kunnen worden. En waarom ik 40.000 euro buiten de notaris om op een privérekening zou moeten storten. Dit gebeurt veel in Portugal maar het is onwettig. RE/MAX PRO wilde hieraan niet meewerken en ikzelf evenmin. Al was het maar omdat ik bij een eventuele verkoop in de toekomst belasting zou moeten afdragen over een hogere winst dan ik feitelijk zou maken.

Vervolgens werden toegezegde documenten niet gestuurd, bleek een dag voor de overdracht dat de bijbehorende parkeerplaats door ‘een vergissing’ 20 procent duurder zou moeten zijn en bleek 10 minuten voor de overdracht dat de toegezegde vertaler mij 100 euro zou gaan kosten. Ik heb categorisch alle verrassingen geweigerd. En telkens bleek dat wat eerst echt niet kon, uiteindelijk geen probleem was. Met steun van Susana en door de poot stijf houden, is de deal uiteindelijk gesloten zoals eerder overeengekomen.

Persoonlijk advies
Ken je adviseurs, speel volgens de regels en geef niet toe aan slimmigheidjes waarmee de verkoper zijn winst probeert te maximaliseren. Ketst de deal dan toch af, dan was het sowieso een bedenkelijke deal geweest.” 

Opmerking Rob Smulders namens Mondi
Deze ervaring doet me gelijk denken aan de allereerste casus die ik in 2001 onder mijn aandacht kreeg na de introductie van ons magazine voor internationaal onroerend goed, wonen en leven. De euro was net ingevoerd. Een Nederlander had op verzoek van een Portugese makelaar 10.000 euro in kleine coupures betaald aan een makelaar. De bemiddelaar zou dit rechtstreeks overhandigen aan de juridisch eigenaar. Dat was veiliger dan onder de tafel bij de notaris tijdens het verlijden van de koopakte.

De Nederlander belde dat hij belazerd was. De vraag luidde: “Hoe krijg ik mijn geld terug?”
Uiteindelijk bleek dat er nooit een voorlopig koopcontract was opgesteld, de zogenaamde makelaar had geen kantoor en had zich niet geïdentificeerd. Het was allemaal zo vertrouwd. De Nederlander had nog wel gevraagd om een kwitantie, maar dan vond de makelaar wel erg naïef. Mijn antwoord was best wel confronterend en achteraf iets te direct: “U krijgt uw geld niet terug omdat u geen bewijs hebt dat u betaald hebt. Het is uw woord tegenover dat van de makelaar.”

De jaren die volgden, werden we steeds vaker geconfronteerd met dit soort situaties dat op grote schaal plaatsvond. Juridisch had men geen poot om op te staan. Gelukkig komt het tegenwoordig veel minder vaak voor.

Ook uw ervaringen delen met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in het buitenland?
Laat het de redactie van Mondi weten via het contactformulier.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Arthur de Bussy
Datum: 18-10-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten