HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Huiseigenaren in Turkije alarmerend vaak onverzekerd

In Turkije zijn er nogal wat buitenlandse makelaars actief (geweest) die de Turkse taal niet machtig zijn. Daarnaast zijn ze vaak niet gekwalificeerd en beperken ze zich vooral tot het verkopen van vastgoed. Door het ontbreken van kennis en vanwege onwetendheid bij de buitenlandse koper wordt onder andere over het hoofd gezien dat er een Turkse Ramp Verzekeringspool Dogal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) is; een verplichte aardbevingsverzekeringspolis voor woningeigenaren.

De nieuwe wetgeving verplicht* een aardbevingsverzekering voordat water of elektriciteit aangevraagd wordt, ook al koopt men in het gebied (sectie I) met de laagste risico’s.

De jaarlijkse premies worden berekend op basis van de structuur van de woning, het bruto woonoppervlak en het aardbevingsrisiconiveau van de regio waar het vastgoed zich bevindt. DASK zorgt ervoor dat het premiebedrag op het niveau blijft dat alle burgers kunnen veroorloven.

Huiseigenaren onverzekerd (ook bij VvE)
Daarnaast ontbreekt in veel gevallen de opstal- en inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, omdat de juridisch eigenaar hier niet bij stil staat, er niet op wordt geattendeerd, de Turkse taal niet machtig is en omdat er geen verplichting is. Deze verzekeringen zijn door een Vereniging van Eigenaren (VvE) van bijvoorbeeld een appartementencomplex ook niet altijd afgesloten. Dat is nogal risicovol, want als er een waterleiding knapt of brand uitbreekt en er ontstaat vervolgschade, dan kom je al snel in een complexe en ongewenste situatie terecht. Aangezien de meeste woningen volledig met eigen geld gefinancierd worden, is er ook geen hypotheek- of kredietverstrekker die de opstal- en aanvullende aardbevingsverzekering verplicht stelt.

Overzicht aardbevingszones Turkije en advies Mondi 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-12-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten