HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Het verhuren van je woning in Andalusië

Op ons advocatenkantoor in Torrox-Costa hebben wij veel Nederlandse en Belgische cliënten die hun koophuis in Andalusië willen verhuren aan toeristen. Om het risico op boetes of sancties te vermijden, lichten wij hen daarom altijd in over hun administratieve en fiscale verplichtingen. In dit artikel gaan we in op veel voorkomende vragen en daarbij behorende antwoorden.

Wanneer moet ik een RTA Verhuurlicentie aanvragen?
De licentie van het Registro de Turismo de Andalucia moet door alle huiseigenaren worden aangevraagd als de woning korter dan twee maanden wordt verhuurd via commerciële verhuurwebsites. Voor de verhuur aan familie en vrienden heb je dus geen licentie nodig. Websites als Booking.com, Airbnb, Spain-Holiday, et cetera, mogen je alleen opnemen als je over het RTA-registratienummer beschikt.

Aan welke eisen moet mijn huis voldoen?
Na het toesturen van de basisdocumentatie wordt de licentie in principe altijd toegekend. Wel kun je een persoonlijke inspectie (op afspraak) verwachten waarin gekeken wordt of het huis aan de juiste voorwaarden voldoet. De inspecteur checkt zaken als het hebben van een brandblusser, EHBO-kit, ramen/ventilatie, gebruiksaanwijzingen van elektronische apparaten, regels van de VVE, het officiële klachtenboek, et cetera.

Zijn er verschillende soorten RTA-licenties?
Ja, er wordt verschil gemaakt tussen ´urbano´ en ´rustico´ maar hiervoor worden andere criteria gebruikt dan in het Registro de la Propiedad (Eigendomsregister). Torrox Pueblo wordt bijvoorbeeld als ‘rustico’ aangemerkt terwijl Torrox Costa ‘urbano’ is. Daarnaast worden licenties op het platteland op hun beurt onderverdeeld in normale ´vivienda turistica´ (VTAR) en de uitgebreidere ‘casa rural’.

Wat zijn de verschillen tussen de licenties voor urbano, vivienda rustica en de casa rural?
  • Urbano:
    Licentie van Eerste Bewoning verplicht. Het RTA geeft daarnaast airconditioning aan, maar dit staat momenteel onder discussie in de rechtbank omdat het een buitenproportionele eis zou zijn.
  • Vivienda turistica:
    Specifiek naambordje verplicht, geen aanvullende diensten zoals ontbijt en maximaal 90 dagen per jaar verhuur.
  • Casa rural:
    Specifiek naambordje verplicht, openingsvergunning voor een bedrijf bij de Gemeente aanvragen via een architect en dus voldoen aan de technische eisen.
Hoe zit het met de licentie van eerste bewoning?
De licentie van eerste bewoning is in het kort een licentie die wordt afgegeven door het gemeentebestuur als de bouwwerkzaamheden zijn afgerond en die de toelating geeft aan de bewoners om het pand te bewonen. Woningen die worden aangemerkt als ‘urbano’ zijn verplicht om een licentie van eerste bewoning te hebben. In de praktijk vormt dit een behoorlijk probleem aangezien veel woningen hier standaard niet over beschikken. Vóór de jaren ´70 bestond deze licentie niet en pas in de jaren ´90 werd deze verplicht ingevoerd voor nieuwbouwwoningen. Deze ‘Licencia de Primera Ocupacion’ is dan ook geen juridische eis om te hebben (ook niet bij aan- of verkoop). Voor oudere woningen geldt dat alleen dit relatief nieuwe Registro de Turismo de Andalucia het als eis stelt. Het RTA kan boetes uitdelen, dus we raden aan om een nieuwe licentie aan te vragen bij de gemeente, als deze geen kopie van de originele licentie kan afgeven.

Wat zijn de eisen voor een nieuwe ‘Licencia de Primera Ocupacion’?
Voor een nieuwe licentie van eerste bewoning moet een architect een project indienen en een kleine belastingsom betalen. Daarnaast moeten je servicevoorzieningen volgens de gestelde regels zijn, zoals bijvoorbeeld het hebben van individuele watermeters of specifieke waterleveranciers. Voor appartementen is het helaas nodig om de licentie voor het hele gebouw aan te vragen. De gemeentes hebben vanuit praktisch oogpunt geprobeerd om dit te omzeilen door een ´light-versie´ van de vergunning in te voeren (Licencia de Primera Ocupacion por Fines Turisticos). Helaas lijkt deze optie echter niet wettelijk geldig te zijn en zal daarom hoogstwaarschijnlijk in alles gemeentes weer worden ingetrokken.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?
Je bent verplicht alle aankomsten van gasten binnen 24 online bij de Politie te melden en het ondertekende contract plus de kopie van de paspoorten een jaar in bezit te houden voor eventuele controle.

Daarnaast dienen niet-fiscaal residenten die verhuren ieder kwartaal via een gestor (administratiekantoor) aangifte te doen van de winst via de IRNR-inkomstenbelasting. (Normaal gesproken moeten niet-residente eigenaren dit één keer per jaar doen.) Fiscaal residenten horen de verhuurwinst aan te geven via de jaarlijkse IRPF-inkomstenbelasting.

Dit artikel is geschreven door Ariane van Wijk (Juridisch medewerkster), verbonden aan het advocatenkantoor C&D Solicitors.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Ariane van Wijk
Datum: 10-07-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten