HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Het proces van bezichtiging tot aankoop in Frankrijk

Een huis in Frankrijk, wie wil dat nu niet? Voor de één gaat er niets boven de Côte d’Azur, terwijl een ander de rust en de natuur opzoekt in de Vogezen en een volgende kiest voor wintersport in de Alpen. Als je eenmaal hebt besloten een woning in la douce France te gaan kopen, net als al die andere francofielen die jou in de afgelopen decennia voorgingen, dan kan de zoektocht beginnen.

Tegenwoordig is het aanbod van woningen op internet talrijk en kun je te kust en te keur op zoek naar die ene geschikte woning. Maar vergis je niet, als je die eenmaal hebt gevonden, begint pas het echte werk.
Waar let je op? Hoe zit het met (on)zichtbare gebreken? Zijn er garanties verbonden aan de uitkomsten van de diagnostics? Heeft een buurman wellicht het recht om gebruik te maken van jouw toegangsweg? Al dit soort zaken en meer komen aan de orde in de koopakte, het compromis de vente.

Zo zul je daarin aantreffen dat een koper alle zichtbare en onzichtbare gebreken voor zijn rekening neemt, tenzij de verkoper de onzichtbare gebreken kende en deze de bestemming aantasten.

Een verkoper is wettelijk verplicht een aantal diagnostics (technische rapporten) te overleggen aan een koper. Op die manier heeft een koper een inkijkje in de staat van de woning. Dit laatste betekent echter niet dat verkoper zonder meer de gebreken welke uit de rapporten voortvloeien, verhelpt. Tijdens de onderhandelingen moet dit duidelijk besproken worden.
Mijn advies: ga als koper niet in onderhandeling met een verkoper nog voordat je beschikt over de rapporten.

En voor wat betreft die buurman die te pas en te pas over jouw toekomstig terrein rijdt met zijn tractor? Een recht van overpad is een erfdienstbaarheid welke overgaat op een nieuwe koper. Laat je dan ook goed informeren over de bestaande erfdienstbaarheden. Deze vloeien voort uit het Certificat d’Urbanisme.

Na de ondertekening van de koopakte volgt na een maand of drie de overdracht, in de vorm van de akte van levering. Betekent dit dat in elk dossier een akte van levering voorafgegaan wordt door een koopakte?
Niet per se.
Indien je snel wilt handelen kun je de fase van de koopakte overslaan.

Dit kan echter alleen voor zover je als koper de koopsom en de kosten uit eigen middelen kunt voldoen en je derhalve geen hypothecaire geldlening hoeft af te sluiten. Tevens is van belang dat een gemeente of andere instantie geen bezwaar heeft tegen de voorgenomen verkoop. Normaliter heeft men twee maanden de tijd om zich uit te spreken over een dergelijk voorkeursrecht. Is een hypotheek in jouw geval niet aan de orde, en een voorkeursrecht evenmin? Denk dan eens na over de mogelijkheid van deze verkorte procedure. Op die manier kun je binnen enkele weken (in plaats van na drie maanden) al over de sleutels beschikken, zodat je nog snel van de komende verhuurperiode kunt profiteren!

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 26-10-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten