HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScan Landen Wonen in het
buitenland
NieuwsThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Gratis wonen is geen schenking

Blog drs. Lars van Loon RC – EMFC: “Als je de fiscus nu niet volledig wil laten meeprofiteren, zodra u uw zuur verdiende centen aan de kinderen wilt schenken, begin dan een beetje tijdig na te denken over hoe dit slim in te richten. En: ga niet zelf lopen klooien! Wij pretenderen hier op kantoor echt best lekker op de hoogte te zijn van accountancy en fiscaal rechtelijke zaken. Tóch schakelen wij regelmatig met een collegae fiscalist en/of notaris.

Zo ook deze week met betrekking tot schenken, en omdat we dan zo enorm bevestigd worden in de keuze voor deze slimme leuke mensen, willen we je even meenemen.

Bedrijfsopvolging, vervreemding, doorschuiven, pas op voor 25 procent belasting
We begeleidden een directeur-grootaandeelhouder (DGA), vreselijk aardige man, prachtig bedrijf, meer dan één besloten vennootschap (BV). Maar we wisten ook dat er een laatste aangifte inkomstenbelasting (IB) in combinatie met een aangifte erfbelasting aan zou komen. Dus overleg met notaris, maar in dit geval ook met Mr André van der Velde. Want in geval van een serieus bedrijf gaan er opeens zaken spelen zoals fictief belaste vervreemdingsvoordelen (box 2 dingetje). Deze regels zijn een jaartje of tien gewijzigd, zeg maar gerust, 180 graden gedraaid. Ter voorkoming 25 procent te mogen aftikken over dito serieuze bedragen, wil je toch in een keer goed doen.

Gratis wonen is geen schenking
In dezelfde week kregen we tevens de vraag hoe we het slimst de balans tussen de partner en kinderalimentatie konden inrichten. Mijnheer had verzonnen, dat mevrouw in één van de woningen mocht blijven wonen. Daarnaast was de momenteel vijf jaar regeling ook niet van toepassing, dat mocht best wat langer. Omdat we bang waren voor het feit dat de inspecteur dit wel eens als schenken zou kunnen uitleggen, hebben we toch maar even de notaris aangehaakt. In ons geval bellen we dan met de leukste Notaris uit ’t Gooi, Wil van de Sluis uit Eemnes. Wat blijkt:
In het geval van gratis wonen hoeft geen sprake van schenking te zijn. Zoveel werd in 2014 duidelijk bij het Hof in Amsterdam.
Want, zo luidde de uitspraak, voor een schenking is het vereist dat sprake is van verarming bij de schenker. Voorwaarde is wel, dat de bewoner geen rechten mag opbouwen. Dus geen formele verhuur en een huurcontract.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden, kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.”

Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit en mede tot stand gekomen door Femke Vrij van Vrijgevig.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 24-06-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten