HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Geen sociale woning als je huis in buitenland bezit

België - Een vrederechter in het Oost-Vlaamse Hamme heeft voor het eerst een sociale huisvestingsmaatschappij gelijk gegeven nadat ze privé-onderzoekers had ingeschakeld om na te gaan of huurders in het buitenland een huis hebben. Als dat het geval is, dan is dat een geldige reden om hen hier in België een sociale woning te weigeren, klinkt het. In Nederland heeft een kantonrechter en later ook het gerechtshof uitspraak gedaan over een soortgelijke kwestie.

In Hamme moeten vijf huurders vertrekken uit hun huizen van de sociale maatschappij De Zonnige Woonst. Die had hun tweede verblijven laten onderzoeken, en de vijf huurders bleken allemaal een huis te hebben in Turkije. Lees verder op de website van Het Laatste Nieuws.

Dit probleem speelt al veel langer in zowel België als in Nederland. Er zijn vaak lange wachtlijsten met strenge voorwaarden om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Als iemand over geld beschikt om een tweede woning te kunnen kopen in het buitenland en daar regelmatig verblijft of iemand verblijft (semi)permanent in het buitenland zoals Turkije, dan ontneem je mensen kansen die wel recht hebben op een sociale huurwoning.

In Nederland heeft een kantonrechter en later ook het gerechtshof uitspraak gedaan over een soortgelijke kwestie, blijkt uit een blog van De Haan Advocaten & Notarissen. Conclusie luidt dan ook dat als je een sociale huurwoning huurt, je daar ook daadwerkelijk moet wonen. Doe je dat niet dan loop je kans dat de huurovereenkomst wordt ontbonden en dat je de woning moet verlaten.

Wat zegt Aedes als vereniging voor woningcorporaties in Nederland?
“Huurder zal het gehuurde gedurende de huurtijd feitelijk bewonen en de woonruimte daadwerkelijk voor hemzelf en de leden van zijn huishouden gebruiken. Huurder zal in het gehuurde zijn exclusieve hoofdverblijf houden. Indien huurder het gehuurde niet feitelijk bewoont, dan wel het gehuurde zonder toestemming van verhuurder geheel of gedeeltelijk heeft onderverhuurd, in huur heeft afgestaan of aan derden in gebruik heeft gegeven, rust de bewijslast dat huurder onafgebroken het hoofdverblijf in het gehuurde heeft behouden op huurder.” Voor meer achtergrondinformatie en consequenties verwijst Mondi naar de website van Aedes

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-06-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten