HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Gebrekkige prestatie ondanks naleving DIN-normen

Een bouwprestatie kan in Duitsland ook dan als gebrekkig worden beschouwd, als de opdrachtnemer zich aan de richtlijnen van de desbetreffende DIN-normen heeft gehouden, aldus een uitspraak door het Oberlandesgericht Brandenburg. In het concrete geval ging het om de tussenruimte tussen de beschermlaag van de vloer en de deurkozijnen.

De toedracht: De opdrachtgevers van een woonhuis tikken de aannemer, met wie zij de VOB/B* zijn overeengekomen, op de vingers onder andere omdat er tussen de beschermlaag van de vloer en de deurkozijnen ongelijkmatige sponningen te zien zijn. Zij sommeren de ondernemer dan ook onder het stellen van een termijn het mankement te verhelpen.

De aannemer weigert echter aan dit verzoek te voldoen en wel met het argument dat de ongelijke sponningen volgens hem duidelijk binnen de tolerantie van de relevante DIN-normen vallen. De opdrachtgevers eisen vervolgens van de ondernemer een voorschot om het euvel door een ander te laten verhelpen. Het Oberlandesgericht stelt hen in het gelijk. Weliswaar ligt volgens het gerechtelijke advies van een deskundige de vastgestelde tussenruimte van drie tot tien millimeter tussen de beschermlaag van de vloer en de deurkozijnen rekenkundig beschouwd nog binnen de tolerantiegrens van de relevante DIN-normen, in de praktijk zijn de vastgestelde afstanden echter onaanvaardbaar. Volgens de deskundige komen de tolerantiegrenzen van de desbetreffende DIN-normen niet overeen met de stand van de techniek, waardoor de vastgestelde spleetopening van tussen de drie tot tien millimeter een gebrek betekenen.
*In de VOB/B zijn bepalingen opgenomen met betrekking tot de aanbesteding en gunning van bouwopdrachten, de aannemingsovereenkomst en de van toepassing zijnde technische voorschriften (DIN-Normen). De VOB-bepalingen hebben alleen geldigheid wanneer ze vóór de totstandkoming van de aannemingsovereenkomst door beide partijen uitdrukkelijk van toepassing verklaard en geaccepteerd zijn.
 Udo Croonenbrock is als advocaat verbonden aan Strick Rechtsanwälte & Steuerberater.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Udo Croonenbrock
Datum: 19-02-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten