HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De Griekse onroerendgoedbelasting toegelicht

De Griekse belastingdienst kan het nu even niet leuker maken, in het kader van het overheidstekort wat zij dienen terug te dringen.

De Griekse belastingdienst kan het momenteel niet leuker maken met een nieuwe onroerendgoedbelasting voor huizen. Op 11 september 2011 kondigde het ministerie van Financiën een nieuwe belasting aan voor al het onroerend goed in Griekenland om zich te kwalificeren voor de volgende reddingsoperatie. De opbrengsten worden geschat op 2-3 miljard euro en treft 5.1 miljoen onroerend goed objecten. Ondanks dat de regering geadviseerd werd om de tarieven betaalbaar te houden, werden deze drie dagen na de aankondiging al verdubbeld van 0,50 euro tot 10,00 euro's per vierkante meter naar 0,50 euro tot 20,00 euro's per vierkante meter, afhankelijk van de regio waarin het onroerende goed zich bevindt.

Wie betaalt?
Alle personen die onroerend goed bezitten, commercieel of privé gebruik, al dan niet woonachtig in Griekenland. Het is geen vermogensbelasting zoals het ministerie het noemde en de tarieven zijn niet inkomensafhankelijk. De regio bepaalt het tarief per vierkante meter en iedereen in die regio betaalt in principe hetzelfde, ongeacht of je werkloos bent of tot de rijke elite behoort. Echter kwetsbare groepen kunnen in aanmerking komen voor het laagste tarief. Onder 'kwetsbare groepen' worden verstaan: langdurig werklozen, gehandicapten en grote gezinnen (4 of meer kinderen) met een bepaalde inkomensgrens, alléén als de woning minder dan 200 vierkante meter is én is gelegen in niet- welvarende gebieden. Onroerend goed in Griekenland is ingedeeld in zone- tarieven. De tarieven worden bepaald door factoren zoals het gebied (Athene, Macedonië / Thracië, eilanden en het vasteland) en de exacte locatie (straat) van het onroerend goed. Men kan dit verifiëren bij de Griekse belastingdienst in de regio waar het onroerend goed zich bevindt.

Oude situatie tot 2014: De belasting wordt gefactureerd via de elektriciteitsrekening en iedereen die weigert of niet kan betalen wordt afgesloten van elektriciteit. Men moet binnen 30 dagen na de oorspronkelijke vervaldatum betaald hebben, zo niet, dan volgt een aanmaning en die moet binnen 14 dagen betaald zijn. Technisch gezien heeft men dus 2 maanden (duur vervaldatum) + 44 dagen de tijd om te betalen voordat de stroom wordt afgesloten.

Update 2014: De belasting wordt sinds 2014 niet meer geheven via de elektrarekening maar moet betaald worden bij de jaarlijkse verplichte Griekse belastingaangifte. 

Hoeveel belasting?
Hoeveel u betaalt hangt af van drie factoren:
  • de grootte van het onroerend goed (totale oppervlakte staat in m²/Tµ op de elektriciteitsrekening).
  • de locatie van het onroerend goed (zone tarief/ TIMH ZΩNHΣ).
  • de leeftijdsklasse van het onroerend goed (bouwjaar).
Locatie van het onroerend goed
De zone bepaalt hoeveel euro’s per vierkante meter in rekening worden gebracht, de zone vindt men op de elektriciteitsrekening onder TIMH ZΩNHΣ.

Zone tarief Euro's  per vierkante meter
voor kwetsbare groepen 0,50
0-500 3
0501- 1000 4
1001- 1500 5
1501- 2000 6
2001- 2500 8
2501- 3000 10
3001- 4000 12
4001- 5000 14
5001> hoger 16

Leeftijdsklasse
Onroerende goederen tussen 0 tot en met 25 jaar oud zullen worden belast met een toeslag van 5-25 procent, omgekeerd evenredig met de leeftijd. Hoe jonger de woning hoe hoger het percentage, hoe ouder de woning hoe lager het percentage. De tabellen zijn gepubliceerd door het ministerie van Financiën en het percentage is uitgedrukt in een coëfficiënt voor de vermenigvuldiging. 64 procent van de woningen zijn meer dan 25 jaar oud en slechts 2 procent is gebouwd in de afgelopen 5 jaar, waarbij de redenering is, dat deze laatste eigenaren het zich kunnen veroorloven.

Leeftijd Vermenigvuldig  Toeslag (%) 
26 jaar > 1 geen
20-25 jaar oud 1,05 5
15-19 jaar oud 1,1 10
10-14 jaar oud 1,15 15
5-9 jaar oud 1,2 20
0-4 1,25 25

Hoe wordt het berekend?
Aantal vierkante meters x €___ (gebaseerd op zone tarief) x ____toeslag (op basis van de leeftijd van het onroerende goed).
Rekenvoorbeeld: Een woning in Halandri heeft een oppervlakte van  80 vierkante meters, zone tarief 2000 per vierkante meter, huis is 20 jaar oud. Aldus moet worden betaald: 80 x € 6 x 1,05 = € 504 voor 2011.
De belastingen zullen in 2 termijnen over het jaar 2011 worden geïnd; oktober 2011 en februari 2012. Over 2012 wordt het bedrag in 4 termijnen geïnd.

Vrijstellingen
- Kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen gedefinieerd als plaatsen voor religieuze diensten, waarbij residentiële of commerciële eigendommen van de Griekse kerk niét zijn vrijgesteld.
- Staatseigendommen
- Ambassades / consulaten
- Non-profit en charitatieve organisaties die het onroerend goed gebruiken uitsluitend voor een religieuze, artistieke, educatieve of sociale behoefte.
- Fabrieken
- Amateursportclubs, verenigingen en federaties die wettelijk zijn erkend als sportfaciliteit.
- Begraafplaatsen, openbare begraafplaatsen
- Historische en archeologische monumenten
- Leegstaande bedrijfsgebouwen met geen evidente elektriciteitsvoorziening.
- Gemeenschappelijke ruimtes van flatgebouwen

Huur
Voor huurders geldt dat men de belasting via de elektriciteitsrekening moet betalen en deze daarna kan verrekenen met de eigenaar door het af te trekken van het huurbedrag.

Een bijdrage van Joop Derksen verbonden aan Pelops Greek Houses 

Landendossier  
Landendossier Griekenland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Griekenland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-10-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten