HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Vergelijking vermogensbelasting Nederland-België

Dit artikel gaat verder in op de belasting op overig roerend vermogen zoals spaargeld, effecten, beleggingsfondsen, obligaties, et cetera.

U woont in België en werkt in Nederland. Hoe zit het dan met de belasting van uw vermogen of uw inkomsten uit vermogen? In het Dubbel Belasting Verdrag tussen Nederland en België is afgesproken dat vermogen wordt belast in het woonland, in dit geval België. Dat houdt in dat het voor u niet uitmaakt waar, in welk land, u uw spaar- of effectenrekeningen hebt.
  
 
Bron: Drs. J.A.C.J.M. (Jeannette) Scheepers-van Hal FFP van ikvertreknaarbelgie.nl 
Voor onroerend goed gelden andere regels. Hierover is afgesproken dat het land waar het onroerend goed is gelegen, de belasting mag heffen. Hebt u dus een tweede en/of verhuurde woning in Nederland, dan betaalt u hier in Nederland vermogensrendementsheffing over. Vervolgens wordt dit onroerend goed in België ook betrokken in de heffing, maar wordt een deel van de te betalen belasting vrijgesteld om dubbele heffing te voorkomen.

Dit artikel gaat nu verder in op de belasting op overig roerend vermogen zoals spaargeld, effecten, beleggingsfondsen, obligaties, et cetera.

In België betaalt u belasting (roerende heffing) over de werkelijke inkomsten van het vermogen. De heffing bedraagt meestal vijfentwintig procent op rente-inkomsten, dividenduitkeringen, meerwaarde op obligaties en andere schuldvorderingen. Ter vergelijk: zou u in Nederland wonen, dan betaalt u dertig procent belasting over een fictief rendement (en niet de werkelijke inkomsten) van vier procent.

In onderstaande grafiek ziet u het verschil in belastingdruk, ervan uitgaande dat


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-11-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten