HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Spaanse APK voor Nederlandse voertuigen

De Nederlandse overheid heeft afgelopen week via de nieuwsmedia bericht dat APK keuringen kunnen gaan plaatsvinden in Spanje voor motorvoertuigen, vrachtwagens en aanhangers met een Nederlands kenteken. Er is gekozen voor Spanje omdat relatief veel aanvragen voor het erkennen van APK keuringen van Nederlanders uit Spanje komen. De RDW gaat de adressen van de keuringsstations op hun website plaatsen. Dit verhaal lijkt duidelijk, maar laat u zich niet misleiden.

RDW erkenningsschildEen waarschuwing is op zijn plaats
De auto’s met Nederlandse kentekens hebben Nederlandse verzekeraars. Hun polisvoorwaarden geven aan hoe lang het motorvoertuig onafgebroken in het buitenland mag verblijven. Dit ligt normaliter tussen de drie en zes maanden, hetgeen inhoudt dat indien het voertuig langer in Spanje verblijft het voertuig niet verzekerd is. Dat de auto APK gekeurd is in Spanje staat hier helemaal los van. Zelfs bij een kleine schade zal de verzekeraar vragen hoelang de auto in Spanje verblijft en mogelijk uit coulance de schade vergoeden, doch een grote materiele schade met eventueel letselschade tot gevolg levert problemen op. De verzekeraar vergoedt uw casco schade niet en zal de WA schade op u privé terughalen. Zo ook heeft u problemen met Justitie, immers u pleegt een misdrijf omdat u niet verzekerd bent.

Advies
Informeer bij uw verzekeraar en laat het schriftelijk door de verzekeraar bevestigen. Er zijn verzekeraars die uw motorvoertuig kunnen verzekeren als deze permanent in Spanje verblijft.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Kees Stoof, verbonden aan BOB CATS Verzekeringen & Hypotheken. 

Opmerking Mondi
Het wetsvoorstel met betrekking tot de APK van oud-minister Eurlings dateert al van 2008. Mondi heeft in december 2008 hierover een artikel gepubliceerd. Onverzekerd naar de APK is onwetendheid. Daar staat niet iedereen bij stil.

Persbericht RDW
Spaanse APK voor Nederlandse voertuigen

Zoetermeer, 16 oktober 2012
Eigenaren van Nederlandse voertuigen en aanhangers mogen vanaf 1 november 2012 hun voertuigen in Spanje APK laten keuren. Het betreft een proef van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waaraan een aantal Spaanse bedrijven mee doet. De mogelijkheid om een APK-keuring in Spanje te laten uitvoeren, bespaart Nederlandse burgers en bedrijven een retourreis naar Nederland.

Spaanse keuringsbedrijven
Nederlandse voertuigen en aanhangers mogen vanaf 1 november 2012 bij een aantal Spaanse keuringsbedrijven gekeurd worden. In Barcelona is dat Certio, in Alicante en Benidorm bij Applus Uteuve, in Marbella, Motril en Sevilla is dat bij ITV Veiasa. De betreffende bedrijven zijn te herkennen aan het RDW erkenningsschild, zoals dat ook bij Nederlandse bedrijven hangt. Goedgekeurde voertuigen krijgen een Nederlands keuringsrapport. De Spaanse keurmeester meldt het gekeurde voertuig af in het Nederlandse voertuigregister. De proef is een antwoord op verzoeken van Nederlanders die daar overwinteren of een tweede huis hebben. Voor bedrijven en personen die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt, betekent dit een lastenvermindering. Het is niet langer nodig jaarlijks terug te rijden voor de APK-keuring of boetes te betalen wegens het niet voldoen aan de APK-plicht.

Looptijd experiment
Het Spaanse experiment heeft een looptijd van maximaal 6 jaar. Na de eerste twee jaar vindt een tussenevaluatie plaats. Als blijkt dat het experiment succesvol is, bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Milieu of ook in andere Europese landen Nederlandse voertuigen een APK kunnen ondergaan.

Keuringsadressen APK Spanje
Hieronder kunt u de keuringsadressen downloaden.
Download PDF: Keuringsadressen_APK_Spanje_2012

Nu nog hopen dat als u uw auto laat keuren in Spanje, dat u de Spaanse taal machtig bent.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-10-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten