HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Een eigen huis in Spanje voor 15 euro per maand

Er is een klein dorpje in Andalusië waar dankzij de burgemeester en de landbouwcoöperatie werkloosheid nauwelijks bestaat. Hier kun je voor 15 euro per maand een huis van 90 vierkante meter met terras krijgen. Sinds 1979 is Juan Manuel Sánchez Gordillo burgemeester van Marinaleda, een klein dorpje in de regio Sevilla.

Met de steun en de inzet van de dorpelingen is daar een waar politiek en economisch experiment in gang gezet waardoor een soort socialistisch eiland op het Andalusische platteland is ontstaan.

Om in aanmerking te komen voor de woonruimte geldt als enige voorwaarde dat iedereen meehelpt bij het bouwen van zijn huis. Met een beleid van aankoop en onteigening biedt de gemeente een stuk grond aan en levert ze de bouwmaterialen.

De huizen worden gebouwd door de huurders zelf of door iemand die ze als vervanger inhuren. Zo worden professionele metselaars betaald om de dorpelingen van advies te dienen en de meer gecompliceerde werkzaamheden uit te voeren. Om de samenwerking te bevorderen weten de toekomstige bewoners bovendien niet van tevoren welke woning aan hen zal worden toegewezen.

Wikipedia: “De belangrijkste werkgever van het dorp is een landbouwcoöperatie die 2650 mensen in dienst heeft die allen evenveel verdienen maar verplicht zijn 20 dagen per jaar vrijwilligerswerk te verrichten voor het dorp. De winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in nieuwe banen. De belastingen zijn lager dan in de rest van Andalusië. Er is geen lokale politie en de kosten van voorzieningen zijn laag. In een uniek huizenbouwproject kunnen inwoners van de gemeente kosteloos bouwmaterialen en bouwtekeningen krijgen, maar ze moeten het huis van vierkante meter zelf bouwen. De bewoners betalen dan een aflossing van 15 euro, maar mogen het huis niet verkopen en alleen doorgeven aan familieleden. Na 120 jaar is het huis afbetaald.”

De investering bedraagt dan in totaal 21.600 euro.

Marinaleda, de ontdekking!

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 27-02-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten