HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Doe-het-niet-zelf per favore

Blog Frits Hemerik: “Penney wise, pound foolish is een Engelse uitdrukking die in algemene zin gebruikt wordt als men koste wat het kost langs de goedkoopste weg iets wil bereiken, maar uiteindelijk gestraft wordt door de realiteit waardoor het hele project veel te duur uitpakt. Het kopen van een huis in het buitenland en we spreken hier specifiek over Italië, is een sprekend voorbeeld voor een niet-ingezetene die besluit om het proces helemaal of gedeeltelijk zelf te willen doen.

Voorbeelden te over van grote misère, die alleen opgelost kon worden door uiteindelijk een professional voor veel geld het probleem te laten aanpakken. Maar voorbeelden zijn er ook waarbij een professional wel ingeschakeld wordt, maar men toch de regie in eigen handen blijft houden en alleen die informatie te geven waarom gevraagd wordt, waardoor de professional geen overzicht heeft en voortdurend op het verkeerde been staat. Met veel miscommunicatie op alle niveaus als gevolg.

‘Ja, maar die makelaar was zo aardig en sprak ook Engels, net zoals de eigenaar van het huis.’
Toen de koopovereenkomst (proposta) getekend was en het voorschot betaald was, bleken niet alle vergunningen voorhanden, het huis moest afgenomen worden in de staat waarin het verkeerde zonder dat een bouwtechnicus (geometra) een keuring had gedaan, de woning bleek gesplitst, waardoor ineens twee woningen moesten worden gekocht en de ontbindende verklaring in verband met de hypotheek stond niet in de koopovereenkomst. Alle betrokkenen aan de verkoperskant waren ineens niet meer zo aardig en gaven niet meer thuis. De hypotheek werd niet in behandeling genomen omdat de vergunningen niet in orde waren en de acte kan niet passeren als de hypotheek nog niet toegekend is. Maar in de koopovereenkomst stond wel een deadline met een boetebepaling. Kortom een grote valkuil vol met slapeloze nachten.

Voor verbouwen geldt hetzelfde verhaal. Hier is de realiteit zo mogelijk nog ingewikkelder als bij kopen. ‘Ik ben heel handig en wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken…’
In Italië kan alleen aan de structurele zaken gewerkt worden door gecertificeerde vaklui en met in Italië gecertificeerde bouwmaterialen. Blijkt dat niet het geval, is men zwaar in overtreding en in die gevallen is de overheid spijkerhard. Prettige ervaring van een Nederlandse makelaar die een huis in Italië wil kopen en zegt: ‘in Nederland weet ik alles over het kopen van een huis, maar absoluut niet in Italië, daarom huur ik jullie in!’
Goedkoop is duurkoop
Doe-het-zelf (DHZ) of klussen is een benaming voor een creatieve of constructieve activiteit die door een amateur wordt uitgevoerd, in tegenstelling tot werk dat beroepsmatig door een vakman wordt gedaan.
Bron: Wikipedia
De moraal van ieder verhaal over doe-het-zelvende kopers is duidelijk: begin er niet aan!
Het proces is gecompliceerder dan men denkt. Laat het hele proces over aan professionele makelaars/bemiddelaars en accepteer vooral dat die de regie volledig in handen moeten hebben, hetgeen inhoudt dat zij volledig op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het eisenpakket van de kopende partij zodat de invulling van de Italiaanse droom geen boze droom wordt met veel slapeloze nachten…”

Frits Hemerik is directeur van La Dolce Casa en levert maatwerk voor Italiaanse woonwensen.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Frits Hemerik
Datum: 29-03-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten