HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScan Landen Wonen in het
buitenland
NieuwsThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Besparen op Capital Gains belasting in Portugal

Bijna iedereen met een (tweede) huis in Portugal heeft er wel eens van gehoord: De Capital Gains Tax (CGT) in Portugal. De belasting die je moet betalen zodra je je huis met winst verkoopt, de zogenaamde capital gains. Nu niet meteen denken, dat Portugal daarin bijzonder is. Nederland kent het indirect ook, we noemen het alleen anders, we berekenen het iets eenvoudiger, maar dan wel jaarlijks via box 3.

Er zijn echter twee vormen van de CGT
  1. Heel grof, verkoop minus (aanschaf plus investering) vermenigvuldigen met 28 procent. Deze variant kent iedereen wel.
  2. Maarrrr . . . : Stel u bent de trotse eigenaar van dat tweede huis in Portugal, dat u ook nog eens officieel verhuurt, dan betaalt u ook CGT over het beëindigen van deze activiteit.
Echter, nu het goede nieuws!
Want, vorige week is een Corona-wet aangenomen, die het mogelijk maakt de activiteit te beëindigen zonder er de CGT-belasting over te hoeven betalen. De wet is wel bedoeld voor de lange termijn. Meer concreet, besluit u het huis alsnog binnen drie jaar te verkopen dan is het oude regime van toepassing.

Voer voor de specialisten
De CGT bereken je in beide gevallen over de waarde vermeerdering. Bij categorie (Box) G iets eenvoudiger dan bij categorie B. Bij categorie B houd je rekening met de jaarlijkse afschrijving bij categorie G mag je bepaalde kosten in mindering brengen op de waardevermeerdering.
CGT Cat. B (self-employment) =
  • Value Sale - (value purchase – accumulated depreciations) * Depreciation currency
  • Accumulated depreciations = value purchase * n.º years* 5% * Minimum quotes 0.5 * depreciation currency
CGT Cat. G (capital gains) =
  • Value sale – (purchase value * depreciation currency) – expenses
Disclaimer
Stel u heeft uw huis voor 1989 gekocht, u herinvesteert binnen de EU, of uw huis zit in een BV, dan is er sprake van de nodige uitzonderingen. In de handleiding Manual de cessação de atividade (in de Portugese taal) treft u onder andere het formulier (p 4+5) ten behoeve van de beëindiging van de activiteit.

Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit en mede tot stand gekomen door Femke Vrij van Vrijgevig.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 12-02-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten