HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Aankoop vakantiewoning in uurtje beklonken

Column Rob Smulders, directeur Mondi: “In een artikel van De Standaard (Nederlandstalig Belgisch dagblad) lezen we: ‘Na de lockdown is een nooit geziene rush op tweede verblijven aan zee gestart. De verkoop van vastgoed scheert er historisch hoge toppen. Vaak is het in een uurtje geregeld.’ Dit soort nieuws en de praktijk verontrusten mij bijzonder. Zijn we nu allemaal ons gezonde verstand verloren? Hebben we dan helemaal niets geleerd van het verleden?

De rush op met name vakantiewoningen voor eigen gebruik of als belegging voor toeristische verhuur komt niet alleen in België of Nederland voor. Kopers zoeken het vanwege de Corona volgens het dagblad dichter bij huis. Een begrijpelijk standpunt, maar slechts een tijdelijk criterium en één van de vele criteria om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen. Tot op heden kan niemand ons vertellen hoe lang en in welke mate Corona invloed op ons leven zal hebben.

Natuurlijk is de aankoop van een vakantiewoning niet binnen een uurtje geregeld, maar voor degenen die de context van de publicatie niet kennen, lijkt het alsnog de gewoonste zaak van de wereld om overhaast te moeten beslissen, omdat je anders achter het net vist. Dat is nou precies een voor de hand liggend verkoopargument, waarbij je moet inschatten of de verkoper een leugentje om bestwil vertelt of dat het pure realiteit is. Iedere projectontwikkelaar of makelaar verkoopt bij voorkeur een schaars product, waarbij de animo groter is dan het aanbod. Niet zelden constateer ik dat schaarste zogenaamd wordt gecreëerd, hetgeen ook veel zegt over de integriteit van de verkopende partij.
Het aanschaffen van een vakantiewoning mag geen impulsaankoop zijn.

Juist met de aankoop van vastgoed is het belangrijk om ook goed stil te staan bij de toekomst. Hebt u al nagedacht over de fiscale (in sommige landen betaalt u winstbelasting over de waardestijging), juridische en financiële consequenties en erfrechtkwesties? Wat is de bestemming van de woning en wat is wel of niet toegestaan? Laat relevante gegevens schriftelijk of per e-mail bevestigen om misverstanden of discussies achteraf te voorkomen.

Tijdens de Coronacrisis gaan we massaal op vakantie in eigen land, maar zodra het veilig en verantwoord is, zoeken we ook een nieuwe of vertrouwde omgeving op in het buitenland. Is de aankoopprijs ook een marktconforme prijs? Hebt u berekend (of op onafhankelijke wijze laten berekenen) en vergeleken hoe reëel de aanschafprijs is en wat de bijkomende kosten zijn? Als u vastgoed als een veilig beleggingsobject ziet, moet het complete plaatje wel kloppen: juridisch, fiscaal en financieel. Misleiding ligt op de loer!

Om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen
Als u van plan bent om een vakantiewoning te kopen en niet meer wenst te betalen dan de markconforme waarde, sta dan ook goed stil bij de volgende tien argumenten:

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 20-08-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten