HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Beleggen in Duits woonvastgoed blijft aantrekkelijk

Nadat in 2017 de prijzen continu waren gestegen, gaan vastgoedexperts ervan uit, dat deze lijn ook dit jaar wordt doorgetrokken. Het gemiddelde prijsstijgingspercentage van om en nabij de negen procent sinds het jaar 2009 getuigt van een ongebreidelde dynamiek op dit gebied; marktanalisten constateerden in 2016 een stijging van twintig procent tegenover het jaar 2014.

De meest opzienbarende stijgingen vertonen de grote steden München, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Berlin en Hamburg. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat vastgoed in de grote Duitse steden uitermate in trek is bij kapitaalkrachtige investeerders uit Azië, Amerika en het Midden-Oosten. Bovendien zijn de binnensteden vanwege hun banenaanbod zeer gewild bij hoogopgeleide jonge mensen. De run op bestaande woonruimte in de grote steden zorgt voor een tekort, en dit tekort schroeft wederom de prijzen op. Daarnaast schort het in de grote steden uiteraard aan bouwgrond. In de regio en op het platteland stagneren daarentegen de prijzen of gaan zelfs een stuk naar beneden.

Nog geen sprake van zeepbeleffect
Hoewel aanbieders van woonruimte het hier en daar wat overdrijven met de prijzen, zien analisten nog geen aanleiding om van een zeepbel-effect te spreken. Van een zeepbel-effect is pas sprake als naast de prijsstijgingen ook indicatoren zoals de toename van speculatieve aankopen en financieringsproblemen een grotere rol gaan spelen. Op het gebied van kredietverstrekking zien experts momenteel geen gevaarlijke toename; Duitse banken verstrekken ook niet zo snel en lichtzinnig kredieten voor de aankoop van vastgoed.

Alexander Crämer is als advocaat verbonden aan Strick Rechtsanwälte & Steuerberater.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Alexander Crämer
Datum: 14-03-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten