HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Belasting op tweede verblijven verhoogd met 800 procent

Het gemeentebestuur van Ternat, gelegen onder de rook van Brussel, past het gemeentelijk woonbeleid aan en verhoogt de belasting voor leegstand en tweede verblijven. Vooral de belasting op tweede verblijven wordt verhoogd van 250 naar 2.000 euro op jaarbasis. De nieuwe reglementen treden op 1 januari 2020 in werking.

gemeente- en OCMW-raad TernatGunter Desmet (CD&V en Volks), schepen voor omgeving (ruimtelijke ordening, mobiliteit, leefmilieu), woonbeleid, duurzame ontwikkeling, Vlaams karakter en erfgoed: “Eigenaars van tweede verblijven betalen geen personenbelasting in Ternat maar ze maken wel volop gebruik van de gemeentelijke dienstverlening. Die onrechtvaardigheid willen we wegwerken.

Op dit moment zijn er 39 tweede verblijven gekend in Ternat. Negen daarvan zijn eigendom van een inwoner van de gemeente en nog eens vijftien van eigenaars uit de onmiddellijke omgeving. In de meeste gevallen gaat het om ontwijking van de leegstandsbelasting door de leegstaande woning als tweede verblijf te laten categoriseren, soms zelfs de naastliggende woning van de eigen woning. Ter info: de taks op leegstand wordt verhoogd van 1.250 naar 2.000 euro, per extra jaar plus 2.000 euro tot het maximale bedrag van 10.000 euro. Dan hebben we het klassieke belastingtoerisme, twaalf tweede verblijven zijn van inwoners van kustgemeenten met een aanvullende personenbelasting (APB) van 0 procent. U mist tot slot drie ‘tweede verblijven’ die misschien effectief een tweede verblijf zijn en niet tot één van de boven vermelde categorieën behoren.”

Opmerking Mondi

In eerste instantie schrokken we van de buitenproportionele verhoging van de belasting, maar met de verklaring van de heer Desmet begrijpen we de beslissing. Mensen zullen altijd op zoek gaan naar de mazen in de wet- of regelgeving om belasting te ontwijken/ontduiken. Men vergeet nogal eens dat mazen gerepareerd (kunnen) worden.

Foto: gemeente- en OCMW-raad Ternat


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 16-07-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten