HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Bedenktijd bij aankoop van Franse woning in Corona-tijd

Voor een ieder die rond de datum van 12 maart 2020 een compromis de vente (koopakte) heeft getekend, is het volgende van groot belang. Als koper van een Franse woning heb je recht op een wettelijke 10 dagen bedenktijd. De dag na ontvangst van een kopie van de door beide partijen getekende koopakte, gaat die periode lopen. Echter, de Franse wetgever heeft bepaald dat de bedenktijd die op of na 12 maart jongstleden is ingegaan, niet geldig is.

Pas een maand na het einde van de crise sanitaire, waarbij nu wordt uitgegaan van 24 mei waarop de lockdown zal eindigen, zal de bedenktijd pas in kunnen gaan. Dit betekent concreet dat het dossier stil zal liggen tot 24 juni aanstaande. Daarnaast heeft de ordonnance ook consequenties voor het voorkeursrecht waar onder meer de gemeente een beroep op kan doen. Hiervoor geldt dat de Franse notaris de betrokken instantie pas kan informeren met ingang van 24 mei 2020. Die instantie heeft vervolgens 2 maanden de tijd hierop te reageren.
Let wel, een koper heeft de mogelijkheid middels ondertekening van een verklaring van de verlengde bedenktijd af te zien.
Daarnaast heeft de gemeente / het SAFER de mogelijkheid om al voor het einde van de lockdown af te zien van het voorkeursrecht.

Heb je te maken met een koopakte die ruim vóór de datum 12 maart getekend is en wacht je op de sleuteloverdracht?
Neem in dat geval contact op met de Franse notaris.
Want ook al heb je een volmacht getekend, het is niet per definitie zo dat de akte getekend zal kunnen worden op de aangegeven datum.
Immers, het personeel op notariskantoren in Frankrijk werkt momenteel vanuit huis, en voor het tekenen van een akte bij volmacht is de aanwezigheid van minimaal 2 personeelsleden op kantoor vereist.

Daarbij kun je je afvragen of je de overdracht überhaupt nu wel door wilt laten gaan, terwijl je niet in de gelegenheid bent om af te reizen naar Frankrijk om een bezichtiging van de woning uit te kunnen voeren.

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 04-04-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten