HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Aansprakelijk voor gebreken aan Duitse woning

De keuze voor het kopen van een oude woning in Duitsland kan gunstig zijn, maar kan soms ook voor onaangename verrassingen zorgen. Een echtpaar had een woning gekocht die in de jaren zeventig was gebouwd. De verkoper van de woning verzekerde de kopers dat hij niet op de hoogte was van eventuele gebreken, maar in de notariële koopovereenkomst werd wel een clausule opgenomen, waarin stond dat de verkoper voor eventuele gebreken niet aansprakelijk zou zijn.

Scheuren in de muren
Na de koop begon het echtpaar meteen met het verwijderen van het behang en de houtbekleding. Tot hun verbazing ontdekten zij dat er scheuren in de muren zaten en dat er tevens een schimmelvlek op de zolderwand aanwezig was.

Het echtpaar verlangde van de verkoper dat hij de gebreken zou verhelpen. De verkoper beriep zich echter op de clausule in de koopovereenkomst en stelde zich op het standpunt dat zulke gebreken normaal zijn gezien het bouwjaar van de woning. Het echtpaar stapte hierop naar de rechter en verlangde schadevergoeding van de verkoper.

Gebreken aan verouderde woning gebruikelijk
Het Landgericht Coburg vroeg een deskundige om advies. Deze deskundige concludeerde dat het normaal is dat een oude woning scheuren, tot vijf minimeter, in de muren heeft. Wel kwam de deskundige tot de conclusie dat het dak een gebrek vertoonde dat niet kon worden toegewezen aan de verouderde toestand van de woning.

Echter, omdat de aansprakelijkheid van de verkoper voor eventuele gebreken in de koopovereenkomst was uitgesloten, wees het Landgericht Coburg de vordering van het echtpaar ook niet gedeeltelijk toe. Het echtpaar had eveneens niet kunnen aantonen dat de verkoper ten tijde van de verkoop op de hoogte was van de gebreken. Daarom is het raadzaam dat u een koopovereenkomst door een specialist laat beoordelen en de woning laat onderzoeken op gebreken.

Alexander Crämer is als advocaat verbonden aan Strick Rechtsanwälte & Steuerberater.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Alexander Crämer
Datum: 11-12-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten