HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aanschaf buitenlandse vakantiewoning fiscaal interessant

In de meeste situaties is het fiscaal gunstig om een vakantiewoning in het buitenland aan te schaffen, omdat de belastingheffing in het buitenland meestal lager is dan de box 3 heffing in Nederland. Dit zal vanaf dit jaar alleen maar toenemen. Speciaal voor leden publiceert Mondi onder dit artikel een rekenvoorbeeld van vermogensrendementsheffing bij een vastgoedbelegging van 500.000 euro in Nederland ten opzichte van Oostenrijk met verrassende resultaten. Soortgelijke voorbeelden zullen ook in andere populaire landen zoals onder andere Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië gunstiger uitpakken.

De heffing over de vakantiewoning is (vrijwel altijd) aan het buitenland toegewezen en de Nederlandse Belastingdienst geeft een vrijstelling. U hoeft dus in Nederland geen belasting te betalen over de waarde van de woning in het buitenland. Over uw spaargeld betaalt u in Nederland box 3 heffing. De huurinkomsten uit het buitenland zijn in Nederland vrijgesteld, maar u kunt fiscaal niets met buitenlandse onderhoudskosten of rente op een financiering voor buitenlandse huizen.
Een woning wordt in de belastingheffing betrokken in het land waar deze is gelegen, het buitenland dus. Als u in Nederland woont, moet u over al uw inkomen en vermogen belasting betalen, waar dit ook is verdiend of is gelegen. Om deze strijdigheid te compenseren geeft Nederland – onder meer voor woningen in het buitenland – een vrijstelling voor belastingheffing.

Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten, waaronder de EU-landen. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land. Hierdoor zouden de huurinkomsten van een tweede woning in het buitenland belast kunnen zijn, als dat land die huurinkomsten belast. Gezien de fiscaal gunstige regelingen in het buitenland en de grillige aandelenmarkt kopen steeds meer mensen een tweede woning in het buitenland.
Door de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting wordt er de facto in Nederland niet geheven over de waarde van uw vakantiewoning in het buitenland.

Deskundige begeleiding
Als u met de gedachte rondloopt om een tweede woning in het buitenland aan te schaffen, dan hebt u deskundige begeleiding nodig op financieel, fiscaal en juridisch vlak, maar ook als het gaat om praktische zaken. Mondi scheidt het kaf van het koren, helpt haar leden met het selecteren van de juiste deskundigen en indien gewenst helpen we u persoonlijk met de aankoopbegeleiding. Hiermee streven we naar maximale zekerheid zonder meer kosten te maken dan noodzakelijk.

Bronnen: Jongbloed Fiscaal Juristen, D&D Immobilien, Belastingdienst

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 30-06-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten