HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aanpassing belastingverdrag Portugal-Nederland

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: "We kunnen het niet vaak genoeg roepen, en we zeggen het er vrijwel standaard bij, maar …. onze adviezen zijn gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving. Dat is niet voor niets, want de wet wil nog wel eens wijzigen. Zo riepen we ook al meer dan eens, dat het niet een kwestie van OF was, maar een kwestie van wanneer Nederland een stokje zou steken voor het netto uitkeren van pensioenen in Portugal.

Nederland sluit belastingverdragen af om obstakels (dubbele belasting) voor personen en bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn weg te nemen, waarbij belastingontwijking en -ontduiking worden voorkomen. Een belastingverdrag regelt welk land belasting mag heffen en wijst daartoe het heffingsrecht over bepaalde inkomsten of over winst toe aan één land of verdeelt het heffingsrecht tussen twee landen. Nederland heeft gezien de open economie en de relatief kleine thuismarkt groot belang bij een uitgebreid verdragennetwerk. Om die reden is Nederland het land met de meeste bilaterale verdragen ter wereld.

Ter info, het tot stand komen van een dergelijk verdrag kent vier stadia:
  1. Uiteraard wordt in eerste instantie gestart met de onderhandelingen;
  2. Vervolgens is men daadwerkelijk in onderhandeling;
  3. Dan komt de afrondende fase;
  4. En tot slot het tekenen van het verdrag.
We zeiden het al ….
In sommige gevallen is het mogelijk uw bruto pensioen in Portugal netto uit te laten keren. Maar enkele dagen geleden kregen we een brief onder ogen waarin wederom werd bevestigd dat dit niet al te lang meer duren gaat.
De kamerbrief de dato 22 april 2021, staatsecretaris Vijlbrief
In deze brief (redactie: in te zien onder deze publicatie door leden die zijn ingelogd) schrijft hij letterlijk en specifiek ter attentie van Portugal: Onder het bestaande verdrag kan Nederland beperkt heffen over hier gefacilieerd opgebouwde pensioenen. Nederland streeft ernaar (bij voorkeur volledige) bronheffing over pensioenen overeen te komen.

De staatssecretaris eindigt zijn brief als volgt. Met deze brief heb ik meer inzicht gegeven in de lopende verdragsonderhandelingen. In het eerste kwartaal van volgend jaar zal ik opnieuw een brief aan uw Kamer sturen. Als daartoe aanleiding is, zal ik uw Kamer uiteraard tussentijds informeren.
Bovenstaande hoeft niet te zeggen dat u, hals over kop uw koffers moet pakken, maar had u verzonnen hier uw voordeel mee te doen, dan wordt het onderhand wel eens tijd actie te ondernemen, Nah, dat dus.”

Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit en mede tot stand gekomen door Femke Vrij van Vrijgevig.

Kamerbrief | Onderhandeling van belastingverdragen (PDF-9 pagina's)

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 26-04-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten