HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

20 procent Nederlandse grensbewoners wil naar Duitsland

De bereidheid om binnen vijf jaar naar Duitsland te emigreren is bij één op de vijf Nederlandse grensbewoners aanwezig. Omgekeerd beschouwt bijna één op de drie Duitsers Nederland als optie. Er heerst een groot wederzijds vertrouwen tussen inwoners aan de Duitse en Nederlandse zijde van de grens. Toch blijft grensoverschrijdende migratie beperkt in omvang.

Lagere woonkosten en een groter woongenot spelen een belangrijke rol voor Nederlanders wanneer zij overwegen om te verhuizen naar Duitsland. Zeventig procent van de Nederlanders in de grensstreek dat de afgelopen vijf jaar is verhuisd en Duitsland heeft overwogen, noemt het feit dat woningen goedkoper zijn als motief. Twintig procent geeft als een van de redenen de (betere) woningkwaliteit. Verder kunnen Nederlanders onder meer het goedkope tanken, de leuke mensen, gastvrijheid en gemoedelijke sfeer van Duitsland waarderen.

Duitsers noemen als belangrijke criteria het sociale klimaat, het woongenot en de kwaliteit van de gezondheidszorg en onderwijs in Nederland. Duitsers vinden Nederlanders sympathieke, aardige, open en leuke mensen en waarderen het strand en de zee. Duitse en Nederlandse grensbewoners denken dus verrassend positief over elkaar; ze kunnen geen negatieve aspecten over het buurland noemen.

De absolute grensoverschrijdende migratie blijft de laatste jaren zeer beperkt. In 2014, 2015 en 2016 verhuisden vanuit de zesendertig grensgemeenten gemiddeld ruim 2.600 personen per jaar naar ons buurland. Vaals en Enschede hebben over het algemeen de meeste grensoverschrijdende migratie, daarna de gemeenten Emmen, Kerkrade, Sittard-Geleen en Venlo.
De top-3 redenen om wonen in het buurland wél te overwegen zijn
Nederlanders over Duitsland % Duitsers over Nederland %
Wonen is goedkoper 82 Het sociale klimaat is aangenamer 77
Het levensonderhoud is goedkoper 75 Het woongenot is groter 67
Het woongenot is groter 72 De gezondheidszorg is beter 61
De top-3 redenen om wonen in het buurland niet te overwegen zijn
Nederlanders over Duitsland % Duitsers over Nederland %
Er zijn administratieve belemmeringen 61 Woonlasten zijn hoger 66
Er moet te veel worden geregeld 53 Er zijn administratieve belemmeringen 64
Gezondheidszorg is duurder 45 Er wordt een andere taal gesproken 60

Voor zowel Nederlandse als Duitse (potentiële) grensmigranten geldt dat ze in het grensgebied blijven wonen. Tachtig procent van de Nederlandse grensbewoners dat overweegt zich in Duitsland te vestigen, wil dat op maximaal twintig kilometer van de grens, voor Duitsers is dat vijfenzestig procent.

Over dit onderzoek
Naast deskresearch en analyses aan de hand van demografische data en woningmarktdata, is voor dit onderzoek een enquête uitgevoerd onder 2.400 inwoners van de zesendertig Nederlandse grensgemeenten. Exact dezelfde enquête is gehouden onder inwoners van twaalf Landkreisen aan de Duitse zijde van de grens (circa 1.800 respondenten). De enquêtes zijn deels via internet en deels telefonisch afgenomen in de periode april-mei 2018. De onderzoeksuitkomsten zijn dinsdag 26 juni 2018 tijdens het VNG Jaarcongres 2018 gepresenteerd. 

Het complete onderzoeksrapport  Download PDF: bpd_publicatie-wonen-over-de-grens (7,6 Mb).

Bron: BPD, actief als gebiedsontwikkelaar in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Aanbevolen door Mondi
Onmisbaar handboek met juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging, aankoop en bezit van onroerend goed in Duitsland.
Wonen en kopen in Duitsland | prijs 22,50 euro Direct bestellenFacebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-06-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten