Verbod toeristische verhuur appartement buitenland
Steeds meer Nederlanders en Belgen zien een tweede woning in het buitenland als een interessante investering: eigen gebruik combineren met verhuurinkomsten klinkt aantrekkelijk. Maar wie denkt met een appartement in bijvoorbeeld Oostenrijk, Spanje of Frankrijk automatisch toeristisch te mogen verhuren via Airbnb of Booking.com, komt vaak bedrogen uit. Lokale regelgeving en beperkingen door de Vereniging van Eigenaren (of het buitenlands equivalent daarvan) kunnen roet in het eten gooien.
Zo kan in Oostenrijk de Wohnungseigentümergemeinschaft via een meerderheidsbesluit toeristische verhuur verbieden als dit als storend wordt ervaren. In Spanje mogen VvE’s sinds 2019 met een 3/5-meerderheid dergelijke verhuur verbieden. Ook in Portugal geldt sinds 2023 dat een condomínio met een 2/3-meerderheid toeristische verhuur kan weren. Daarnaast hanteren veel gemeenten (zoals Parijs, Barcelona en Salzburg) hun eigen vergunningstelsel, waardoor verhuur zonder vergunning zelfs strafbaar kan zijn.
Vooraf goed onderzoek doen is essentieel
Verkopers en makelaars vermelden lang niet altijd of toeristische verhuur daadwerkelijk is toegestaan – of suggereren onterecht dat dit probleemloos kan. Een aantrekkelijk rendement klinkt mooi, maar blijkt vaak gebaseerd op hypothetische scenario’s die geen rekening houden met juridische of praktische beperkingen.
"Veel aspirant-kopers zien een tweede woning als een interessante vastgoedbelegging met een aantrekkelijk verhuurrendement en op termijn een aantrekkelijke waardeontwikkeling van het vastgoedobject. Maar schijn kan bedriegen als blijkt dat bijvoorbeeld een appartement helemaal niet toeristisch verhuurd mag worden of als te hoge voorgespiegelde rendementen totaal niet realistisch blijken te zijn. Het is schrijnend om te constateren wat er allemaal wordt aangeboden met valse beloftes."
De mogelijkheid voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) – of vergelijkbare eigenaarsgemeenschap – om toeristische verhuur van een appartement te verbieden of beperken verschilt per Europees land. Hieronder een overzicht van hoe dit juridisch geregeld is in enkele belangrijke Europese landen waaronder Oostenrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Italië en Frankrijk:




Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.
U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden
Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-07-2025
Datum: 07-07-2025
Terug naar overzicht