HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Vakantiewoningen in Spanje moeilijker te verhuren

De bezettingsgraad van de vakantiewoningen en -appartementen in Spanje is vorig jaar voor het eerst in vijf jaar gedaald. En dat met meer dan drie procent, zo stelt Marleen De Vijt, expert Spaans vastgoed en CEO van Azull, op basis van de officiële marktcijfers. Bovendien blijkt de trend zich ook dit jaar verder te zetten: volgens de laatste cijfers was er in juni 2018 zelfs een daling van 3,8 procent in de bezettingsgraad ten opzichte dezelfde maand vorig jaar. Het ziet er bovendien naar uit dat het de komende jaren nog moeilijker zal worden, zeker nu bepaalde regio’s beginnen experimenteren met een ‘verhuurstop’.

Terwijl Spanje elk jaar een recordaantal buitenlandse toeristen over de vloer krijgt - in 2017 waren het er bijna 82 miljoen - maakt de huurmarkt van vakantiewoningen en -appartementen voor het eerst in vijf jaar de omgekeerde beweging. Een trend die zich ook dit jaar blijkt voort te zetten. “Dat klinkt op het eerste zicht misschien eigenaardig, maar eigenlijk is het een logisch gevolg van het succes”, meent Marleen De Vijt, expert Spaans vastgoed en CEO van Azull.
“Door de populariteit van Spanje als vakantiebestemming stijgt het aanbod aan accommodaties gewoon nòg sneller dan het aantal toeristen.”
En het gaat dan niet alleen over het stijgend aantal buitenlanders - waaronder heel wat Belgen en Nederlanders - die een tweede verblijf in Spanje kopen en vervolgens hun casa verhuren wanneer ze er niet zijn. Ook de concurrentie van hotels - waar de bezettingsgraad wél steeg - wordt groter, alsook het aanbod van platformen zoals Airbnb.

Verhuurstop
Bovendien zijn er sindskort bepaalde Spaanse regio’s waar de lokale besturen de verhuur aan toeristen willen verbieden. In Mallorca is deze zomer zelfs al een soort ‘verhuurstop’ van kracht, legt De Vijt uit. “Voor alle nieuwbouw in Mallorca geldt sinds 1 augustus dat kortetermijnverhuur - dat is minder dan 3 maanden - niet meer mag. En in de hoofdstad, Palma De Mallorca, mag zelfs geen enkel appartement, oud of nieuw, nog verhuurd worden aan toeristen, tenzij je er een specifieke vergunning voor hebt. Die maatregelen werden genomen omdat de prijzen er door het toerisme zodanig gestegen zijn, dat de lokale bevolking het steeds moeilijker heeft om te kunnen huren.”

Enige positieve is misschien nog dat de opbrengsten van de verhuur van hun vakantiewoning voor heel wat Nederlanders uiteindelijk niet de doorslag gaf om de woning te kopen. “In eerste instantie komen ze vaak wel met de idee er een investeringspand van te maken, maar wanneer we hen duidelijk maken dat het niet zo lucratief is als ze dachten, willen ze de woning toch nog steeds kopen, om dan vooral zelf te gebruiken - of aan familieleden ter beschikking te stellen. Al blijft het natuurlijk ook mooi meegenomen om de vakantiewoning een paar weken te kunnen verhuren, wanneer het dan toch even leeg staat”, legt De Vijt uit.

De periode dat het vooral investeerders waren die alleen voor het geld kwamen, is dus al even voorbij. “Omdat de echte ‘koopjes’ bijna niet meer te vinden zijn. Er wordt af en toe nog uitgepakt met rendementen boven de 7 procent, maar dat is zonder belastingen en kosten gerekend. In werkelijkheid hou je op het einde van de rit eerder rond de 2 procent over”, waarschuwt de expert Spaans vastgoed.

Geraadpleegde bron: Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme - Instituut voor Toerisme van Spanje TURESPAÑA

Dit artikel is geschreven door Marleen de Vijt, zaakvoerder Azull.

Opmerking redactie Mondi
De lagere bezettingsgraad wordt mede beïnvloed door de hoeveelheid illegale verhuurde woningen. Officiële cijfers zijn hiervan niet bekend, maar de verhuurlicentie wordt in steeds meer autonome regio’s in Spanje ingevoerd. Op het moment kopen veel mensen met het doel om de woning voor korte termijn te verhuren aan toeristen. In de praktijk wordt duidelijk dat eigenaren zich niet goed laten informeren over de verplichtingen die zij hebben als zij hun woning gaan verhuren. Raadpleeg hiervoor de publicatie Regels verhuur tweede woning Spanje

Geprognotiseerde rendementsberekening laten verifiëren 
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Marleen De Vijt
Datum: 17-08-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten