HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Uitschrijven Basisregistratie Personen (BRP) bij emigratie

Volgens de meest recente cijfers van het CBS, opgevraagd door Mondi, zijn er bijna 514.000 spookburgers in Nederland en hun aantal neemt ieder jaar toe. Spookburgers worden vaak in één adem genoemd met uitkeringsfraude en belastingontduiking, maar volgens Mondi is er ook een keerzijde aan de medaille en dat zijn Nederlanders die als ingezetene wel staan ingeschreven bij de gemeente Basisregistratie Personen (BRP), maar (semi)permanent in het buitenland verblijven.

Vaak is het een kwestie van onwetendheid, dus voor degenen die om uiteenlopende redenen geen misbruik maken van de situatie volgen hier de regels wanneer men zich uit dient te schrijven als men gaat emigreren naar het buitenland.

U moet zich laten uitschrijven als ingezetene uit de BRP als u in een jaar tijd langer dan acht maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.

Uitschrijven bij de gemeente

U moet zich laten uitschrijven bij de gemeente waar u woont. Dit doet u vanaf vijf dagen voor uw vertrek (en niet eerder). Zaterdag, zondag en de feestdagen tellen mee in de termijn van vijf dagen.
Uitschrijven moet u persoonlijk doen. De gemeente geeft op uw verzoek een bewijs van uitschrijving. U gebruikt dit bewijs bijvoorbeeld bij uw inschrijving in het buitenland.

Na uitschrijving uit de BRP als ingezetene verhuist het overzicht met uw persoonsgegevens (persoonslijst) naar het niet-ingezetene-deel van de BRP. Dit heet ook wel de Registratie niet-ingezetenen (RNI). Dat is de registratie van personen die niet meer of korter dan 4 maanden in Nederland wonen.

Bewijs van uitschrijving aanvragen als u in het buitenland woont
Woont u in het buitenland en heeft u geen bewijs van uitschrijving? Dan kunt u een internationaal uittreksel uit de BRP aanvragen. In dit uittreksel staat onder andere dat u niet-ingezetene bent en het moment van vertrek uit Nederland.

Verwarring over de regels
Als Mondi telefonisch contact opneemt met een medewerker van de Nederlandse Rijksoverheid, blijken de regels toch niet zo duidelijk te zijn. Volgens Mondi kun je in principe namelijk geen fiscaal ingezetene zijn in twee landen. Dat kon de medewerker niet bevestigen. Volgens Mondi moet iemand die resideert in bijvoorbeeld Spanje en daar langer dan 183 dagen per jaar verblijft zich ook uitschrijven uit de Basisregistratie Personen. Er zijn niet voor niets verdragen ter voorkoming van het betalen van dubbele belasting of geen belasting met alle landen uit de Europese Unie en verdragslanden. Volgens de zogenaamde ‘Overeenkomst inzake dubbele belasting’ wordt op de volgende manier bepaald voor welk land iemand als resident (ingezetene) aangemerkt wordt:
  1. Het woonplaatsbeginsel: het land waar iemand een permanente verblijfplaats heeft, is doorslaggevend. Personen die in beide landen een woning hebben, zijn ingezetene van dat land waarin ze meer nauwe persoonlijke en zakelijke relaties hebben;
  2. Als het op grond hiervan niet bepaald kan worden, hangt het af van het land waarin de persoon de meeste tijd woont (dus meer dan 183 dagen per jaar);
  3. Het nationaliteitsbeginsel: bij personen die gewoonlijk in beide of geen van de landen wonen, geeft het land waarvan ze de nationaliteit dragen de doorslag;
  4. Als iemand de nationaliteit draagt van beide of geen van de landen, zullen de bevoegde autoriteiten de zaak in onderling overleg bepalen.
De reactie van Uw Europa – Advies*:
Artikel 2.43 van de Wet Basisregistratie Personen luidt als volgt:
De ingezetene die naar redelijke verwachting gedurende een jaar ten minste twee derde van de tijd buiten Nederland zal verblijven, doet bij het college van burgemeester en wethouders van de bijhoudingsgemeente voor zijn vertrek uit Nederland schriftelijk aangifte van vertrek. De aangiftetermijn vangt aan op de vijfde dag voor de dag van vertrek.

Dit betekent dat een ingezetene die 177 dagen of meer per jaar in het buitenland verblijft zich dient uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP).

Hieruit volgt dat iemand die gedurende 183 dagen per jaar in Spanje verblijft zich inderdaad dient uit te schrijven.

Bronnen: Rijksoverheid, CBS, Mondi, europa.eu

* Uw Europa – Advies is een van de informatie- en adviesdiensten over uw EU-rechten als burger of bedrijf 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 05-07-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten