HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Tips en tricks bij aan- of verkoop woning Nederland

Mondi krijgt als belangenorganisatie vooral vanuit België vragen over het koopproces bij aankoop van een woning in Nederland. Meestal gaat het om een beleggingsobject; een recreatiewoning voor de verhuur. Maar er zijn ook Belgen die emigreren naar Nederland of interesse hebben in een tweede woning voor uitsluitend eigen gebruik. Daarnaast komt het regelmatig voor dat Mondi verneemt dat Nederlanders willen emigreren, maar pas nadat de woning in Nederland is verkocht. Gelukkig wordt het geduld steeds minder op de proef gesteld, vanwege de positieve ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt.

Toch zijn zowel Belgen als Nederlanders zich vaak niet bewust van wat er speelt op de Nederlandse huizenmarkt en hoe eenvoudig je aan bijzonder nuttige informatie kunt komen.
 
De aankoopmakelaar bestaat niet
Zodra een aankoopmakelaar ook zelf woningen in portefeuille heeft voor de verkoop en lokaal actief is zoals de meeste makelaars in Nederland, is het onvermijdelijk dat er sprake is van mogelijke conflicterende belangen. 
De ene week zit makelaar A aan tafel bij makelaar B over de aankoop van een woning en de week erop zijn de rollen omgedraaid. De aankoopmakelaar moet dus de verkoopmakelaar te vriend houden en heeft er op basis van de gebruikelijk courtage of vast tarief geen belang bij dat de aankopende partij minder betaalt dan noodzakelijk. Dan moet je als makelaar wel bijzonder sterk in je schoenen staan als het uitsluitend gaat om de belangen van de klant. Welke makelaar gaat dan keihard de onderhandelingen in? U mag het zeggen.
 
Dat de aankoopmakelaar niet bestaat is als stelling onjuist. Nog steeds presteert een ervaren aankoopmakelaar aanzienlijk beter dan een individuele koper, die essentieel zaken over het hoofd ziet. Een goede bemiddelaar die u begeleidt, verdient zichzelf terug. Maak wel een zorgvuldige afweging met wie u in zee gaat. Een aankoopmakelaar, die is aangesloten bij een beroepsorganisatie helpt u bij uw onderzoeksplicht en ontzorgt u gedurende het gehele aankooptraject. Daarnaast bestaan er onderhandelmakelaars die zelf geen woningen verkopen en die deels op basis van een prestatie worden afgerekend. Het is zeker de moeite waard om hier stil bij te staan. 
 
België versus Nederland
In Nederland mag iedereen zich makelaar noemen. In België is een vastgoedmakelaar een door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) erkende vastgoedprofessional. Er zijn in de Nederlandse makelaarsbranche drie makelaarsverenigingen. Naast de grootste en bekendste Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerend goed en vastgoeddeskundigen (NVM) zijn er ook Vereniging Bemiddeling Onroerend goed (VBO) en beroepsorganisatie voor vastgoedprofessionals in Nederland (VastgoedPRO). Deze verenigingen behartigen de belangen van aangesloten makelaars richting overheid en politiek. Daarnaast toetsen ze net zoals in België de kwaliteit en betrouwbaarheid van de makelaarskantoren. Met de vakkennis lokaal en/of regionaal zit het over het algemeen wel goed. Als consumentenorganisatie ervaart Mondi dat de vakkennis, integriteit en dus betrouwbaarheid nog wel eens te wensen overlaat zodra de makelaar in zowel België als Nederland actief is op onbekend terrein, oftewel in het buitenland.
 
Het kadaster
Het is wat Mondi betreft geen publiek geheim welke nuttige informatie iedere consument achter zijn computer of tablet kan opvragen bij het Nederlandse kadaster. Feitelijke informatie is eenvoudig te controleren via op te vragen rapportages. U bent geïnteresseerd in de aankoop van een huis in Nederland? Dan bestelt u eenvoudig een uittreksel van de eigendomsakte, hypotheekakte, een kadastrale kaart of een koopsom of Waarde Onroerend goed Zaken (WOZ) waarde overzicht. Bent u van plan om in een bepaalde straat een huis te kopen of verkopen? Een koopsommenoverzicht biedt u alle recente en historische verkopen én koopsommen van huizen in het opgevraagde postcodegebied. Bent u lid van Mondi, maar weet u niet welke nuttige informatie voor u van belang is, dan kunt u via Mondi rapportages opvragen tegen dezelfde condities als die het Kadaster hanteert voor consumenten.
 
Hoe lang staat een huis daadwerkelijk te koop
Het zal u vast wel eens zijn opgevallen op een huizensite zoals Funda dat bij een aangeboden woning vermeld staat sinds wanneer deze woning wordt aangeboden. Soms staat er 6+ maanden, wat inhoudt dat de woning al langer dan een half jaar te koop staat. Als een makelaar de woning van de markt haalt om deze vervolgens weer opnieuw aan te bieden dan lijkt het alsof de woning nieuw op de markt is. Nu heeft Mondi zo’n handige tool waarmee we alle vraagprijzen in Nederland van een specifieke woning kunnen achterhalen tot zo’n tien jaar terug. Dan weten we ook dat bijvoorbeeld een woning die sinds vandaag op de markt wordt aangeboden, eigenlijk al drie jaar te koop staat, waarbij verschillende vraagprijzen zijn gehanteerd. Deze informatie is uitermate nuttig tijdens het onderhandelingsproces.
 
Geprognotiseerde of gegarandeerde rendementen
Met de verhuur van een recreatiewoning is een aantrekkelijk rendement te realiseren. Maar pas op dat u uw eigen rendement niet zelf voorfinanciert. Er zijn talloze verkooptrucjes die u als aspirant-koper op het verkeerde been kunnen zetten. Iedereen begrijpt dat een gegarandeerd rendement niets voorstelt als de organisatie die het rendement dient uit te betalen een aanzienlijk negatieve waarde vertegenwoordigt. En hoe (on)realistisch kunnen rendementsberekeningen wel niet zijn. Niet zelden wordt u alleen het mooie plaatje voorgeschoteld. Een worst case scenario wordt professioneel ontweken, als u hier al om vraagt.
 
Conclusie
Wilt u een woning gaan aan- of verkopen in Nederland, België of een ander land? Leg de casus of uw wensen voor aan Mondi (mogelijk met een Mondi lidmaatschap Plus) en u ontvangt persoonlijk tips en tricks vanuit uw belang. Mondi kijkt graag kritisch over uw schouders mee en geeft desgewenst gevraagd en ongevraagd advies met aan- of verkoopbegeleiding. Met kennis en ervaring bespaart u geld en voorkomt u eventuele ellende achteraf! 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-03-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten