HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Tijdig Spaans NIE-nummer aanvragen

Eén van de eerste stappen die u moet nemen als u een woning in Spanje wilt aanschaffen, is het aanvragen van een NIE-nummer. Het nummer ter identificatie van buitenlanders (Número de Identificación de Extranjeros) dat in Spanje wordt afgekort met NIE is een fiscaal nummer waarmee niet-residenten zich in Spanje kunnen identificeren.

Het is een uniek, persoonlijk en onoverdraagbaar nummer. Een NIE is géén identiteitsbewijs, ondanks dat het fiscale identificatienummer wél persoonsgebonden is. Het NIE-nummer staat op een wit formulier. Hierover later meer.

Het NIE-nummer is onder andere nodig om in Spanje:
  • Een huis te kopen;
  • Te werken in loondienst;
  • Als zelfstandige te werken en/of een zaak te starten;
  • Een Spaans belastingaangifteformulier in te dienen;
  • Een bankrekening te openen;
  • Nutsvoorzieningen op uw naam te zetten;
  • Deel te nemen aan lokale verkiezingen;
  • Een Spaanse auto op uw naam te zetten.
Ook de Spaanse fiscus vereist het NIE-nummer. Zodra u het NIE-nummer heeft, moet u zich aanmelden bij de Spaanse fiscus middels model 030. U kunt namelijk geen overdrachtsbelasting betalen zonder dat uw NIE-nummer in het belastingsysteem staat.
Mondi tip
Hebt u hoe dan ook een NIE-nummer nodig?
Vraag het dan zo spoedig mogelijk aan. Wacht niet totdat u overeenstemming hebt met betrekking tot de koopsom van de woning. De kosten à contant voor het aanvragen van een NIE-nummer via het Spaanse consulaat zijn gering:
• 9,85 euro voor het NIE-nummer.
• 7,15 euro voor het bewijs van niet-residentie.
Prijzen worden periodiek aangepast.

Waar kunt u het NIE nummer aanvragen?
Er bestaan drie manieren om het NIE-nummer aan te vragen.
  1. Dit kunt u in de eerste plaats persoonlijk doen bij een politiekantoor (Comisaria de Policia) met een afdeling buitenlanders (Departemento de Extranjeros).
     
  2. De aanvraag bij de Nationale Politie is de afgelopen jaren veel moeilijker gemaakt. Daar waar vóór 2004 de makelaar namens de klanten met gemak en zonder al te veel obstakels het NIE-document kon aanvragen, moet de aanvrager nu een originele én beëdigd vertaalde notariële volmacht, voorzien van een apostille van de rechtbank meegeven aan de makelaar of andere tussenpersoon zoals een adviseur, jurist of advocaat. De betreffende politiefunctionaris zal alle documenten strikt beoordelen. Als er ook maar één document of bijlage ontbreekt, kan er een nieuwe afspraak, met wachttijd van rond de zes tot tien weken worden gemaakt via het afsprakensysteem. Op sommige politiekantoren zijn zo’n lange wachttijden, dat het maken van een afspraak (tijdelijk) niet mogelijk is. Het afsprakensysteem is dan geblokkeerd.
     
  3. In het land van vestiging van de belanghebbende partij kunt u persoonlijk via het Spaanse Consulaat in Brussel of Amsterdam een NIE-nummer aanvragen. Dit is eveneens uitsluitend mogelijk op afspraak.

    De wachttijd voor het maken van een afspraak op het Spaanse consulaat in Amsterdam en in Brussel bedraagt meer dan drie maanden. Als u een afspraak wilt plannen bij het Spaanse Consulaat ziet u regelmatig: "Er zijn geen uren beschikbaar. Probeer het over een paar dagen nog eens." Vandaar dat het verstandig is om tijdig een NIE-nummer te regelen. Na het bezoek aan het Spaanse Consulaat ontvangt u 14 dagen later uw NIE-nummer per e-mail. De kleurenversie geldt als origineel.
    Tip van een cliënt
    Ook al is u een datum voor een afspraak toegewezen, die acht weken verder in de toekomst ligt, check dagelijks de website van het Spaanse Consulaat. Als er een afspraak wordt geannuleerd voor de volgende morgen, wordt dat in het systeem verwerkt zodat u dat vrijgekomen plekje kunt reserveren, mits u die volgende dag uiteraard tijd heeft om een dagje Amsterdam of Brussel te doen.
    Wat moet u meenemen bij de aanvraag van het NIE nummer:
    ► Paspoort of identiteitskaart én een kopie ervan;
    ► Ingevuld én ondertekend formulier EX-15, alleen te downloaden via de officiële website van het Spaanse consulaat;
    ► Ingevuld én ondertekend formulier 790-012. Hiermee moet u de legeskosten voor de aanvraag en afgifte van het NIE-document betalen.
Het witte NIE-document wordt nu weer zonder perioderestrictie of vervaldatum afgegeven. U behoudt dit persoonsgebonden, unieke NIE-nummer levenslang. Mocht u nog over een NIE-document beschikken waar een vervaldatum op staat en waarover een Spaanse instantie moeilijk doet, dan kunt u langs het kantoor voor buitenlanders (Comisaria de Extranjeros) gaan. Dan krijgt u een nieuw NIE-document zonder vervaldatum.

Groene NIE-residentie
Indien u langer dan drie maanden in Spanje wenst te verblijven, bent u verplicht om in Spanje een verklaring aan te vragen dat u inwoner bent uit een van de landen van de Europese Unie. Deze aanvraag doet u bij de vreemdelingendienst (Oficina de Extranjeros of Comisaria de Policía para Extranjeros). U vraagt dan een groene NIE-residentie aan. Sinds een paar jaar geeft Spanje een groen creditcardformaat licht geplastificeerd kaartje af. U krijgt dan automatisch een NIE-nummer toegewezen. In dit geval, kunt u geen NIE-nummer via het Consulaat aanvragen.

Natuurlijk persoon of rechtspersoon
Bij de aanvraag van het NIE-nummer maken we onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Een niet-Spanjaard dient als natuurlijk persoon een NIE aan te vragen zoals hiervoor omschreven. Een rechtspersoon vraagt een NIF aan, een 'Número de Identitad Fiscal'. Dit gebeurt bij de Belastingdienst (Hacienda) onder overlegging van een serie documenten.

Samuel Totays is notarieel jurist en opgeleid in het Nederlands Recht.
Daarnaast heeft de heer Totays kennis van het Spaanse recht en is eigenaar van FLORES Juridisch Advies.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Samuel Totays
Datum: 02-06-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten