HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Taalverwerving bij jonge kinderen, hoe werkt dat?

De wereld is in beweging! Afstanden zijn kleiner geworden, grenzen vervaagd en de tweetalige wereldbevolking groeit!

Column: Taalverwerving bij kinderen, deel 1   

Om maar met de deur in huis te vallen; Wist u dat naar schatting 60-75% van de gehele wereldbevolking tweetalig is? Dat zou kunnen betekenen dat ruim de helft van de klasgenoten van uw kinderen een tweede taal spreekt, zonder dat u zich daar bewust van bent. Dan heb ik het niet per definitie over niet-westerse allochtone kinderen. De wereld is in beweging! Afstanden zijn kleiner geworden, grenzen vervaagd, en iedereen kent wel een stel of gezin waar twee culturen op één kussen slapen. De tweetalige wereldbevolking groeit!

Tweetalig opgroeien is zeer zeker niet iets van de laatste tijd. In Amerika, Canada en veel Aziatische landen is tweetaligheid een gegeven. Dichter bij huis hebben we onze eigen zuiderburen als mooi voorbeeld en er zijn zelfs in ons kleine kikkerland gebieden waar tweetaligheid een gemeengoed is. In Friesland bijvoorbeeld, en in het bourgondische Mestreech is men trots op de 'eigen taal'. Feit is dat wanneer je tweetalig opgroeit, dat eigenlijk als vanzelf gebeurt.

Jonge kinderen hebben de gave om meerdere talen simultaan aan te leren. Kinderen leren door te kopiëren uit hun sociale omgeving. Zolang zij voldoende worden blootgesteld aan de tweede taal, zullen zij zich een tweede of soms zelfs een derde en vierde taal eigen maken. Voorwaarde is dan wel dat de taal actief gebruikt wordt. Een kind passief uren lang voor een engelstalige dvd plaatsen heeft tot gevolg dat het kind de tweede taal op den duur wel zal begrijpen, maar niet zal kunnen reproduceren. Simpelweg omdat het geen interactie met de taal krijgt, vanwege het ontbreken van het o zo belangrijke sociale aspect.

Impliciete taalverwerving
Ook volwassenen kunnen een taal natuurlijk aanleren. De tijd die een volwassene echter nodig heeft om zich op deze manier een taal eigen te maken, is aanzienlijk groter dan bij een kind. Zelfs een tienjarige zal zich een tweede taal veel minder volledig eigen kunnen maken dan een twee of driejarige dreumes. Dit klinkt u misschien een beetje vreemd in de oren, aangezien wij volwassenen gelijk denken aan grammaticale structuren en regeltjes. En dat is nu juist waar het om draait. Als jong kind leer je jezelf een taal aan door midden in die taal met cultuur gedompeld te worden, je ervaart de taal en door het vele herhalen en kopiëren zet de taal zich vast in je. Van die structuren en regeltjes ben je je dan nog niet zo bewust, die pas je door ervaring en op gevoel toe. Dit wordt impliciete taalverwerving genoemd.

Expliciete taalverwerving
Naarmate kinderen ouder worden zal dat natuurlijke vermogen van het ‘impliciete leren’ afnemen. Daarnaast wordt rond het tiende jaar op school steeds meer aandacht besteed aan leren door middel van het begrijpen van regeltjes. U raadt het al, dit wordt expliciete taalverwerving genoemd. Op deze manier hebben u en ik over het algemeen onze moderne vreemde talen op de middelbare school aangeleerd. Jongere kinderen zijn echter nog niet in staat om expliciet te leren. Het ontbreekt hen nog aan dit leervermogen.

Auteur Tara Ubachs verbonden aan Bilingual Kids

lees ook het tweede deel van 'Taalverwerving bij kinderen' 

Naar het overzicht van alle columns
Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-04-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten