HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nut van Franse ongevallenverzekering

Stelt u zich eens voor… Na jaren twijfelen heeft u eindelijk knopen doorgehakt: uw huis in Nederland is verkocht, uw baan is opgezegd, familie en vrienden zijn ingelicht, uw droom wordt werkelijkheid, u gaat emigreren naar Frankrijk.

U hebt een prachtige opknapboerderij gekocht met een flink stuk grond erbij. U gaat een chambres d’hôtes beginnen. De bedoeling is natuurlijk om het pand eigenhandig op te knappen en eindelijk is er een goed excuus om een grote zitmaaier aan te schaffen.

Op wat emigratieperikelen na, loopt alles volgens plan: uw kinderen raken gewend aan de nieuwe Franse school, administratieve zaken zoals het invoeren van de auto’s zijn afgerond, uw kennissen- en vriendenkring is uitgebreid met een aantal Franse gezichten en wellicht een paar lotgenoten uit Nederland en het opknappen van uw Franse fermette loopt voortvarend. Natuurlijk krijgt u ook een paar tegenslagen te verwerken, zo bleek het dak toch in slechtere staat dan oorspronkelijk gedacht en heeft u het rioleringssysteem compleet moeten vervangen, fijne bijkomstigheid is dat u tien kilo bent afgevallen door al dat klussen.

Helaas raakt u door het fysieke werk wat u eigenlijk niet meer gewend was uitgeput, maar het huis moet af. U ploetert door en op een moment dat u juist bezig bent een dak reparatie uit te voeren glijdt u uit en u valt van het dak. Niets kon uw val breken en u wordt per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De artsen constateren dat uw rugwervels beschadigd zijn door de val waardoor u aan uw benen verlamd bent geraakt, het is onzeker of u ooit weer zult lopen.

Gelukkig was het inmiddels gelukt om een Franse ziektekostenverzekering af te sluiten en de kosten van het verblijf in het ziekenhuis, de operaties, de medicatie en de zorg worden vergoed.

Helaas heeft u er nooit bij stilgestaan een ongevallenverzekering af te sluiten. Alle kosten gerelateerd aan de gevolgen van uw verlamming komen voor eigen rekening. Denkt u daarbij aan:
  • Het rolstoelvriendelijk maken van huis en auto (installatie van een lift, verbreden van deuropeningen, aanpassing van de badkamer, aanpassing van de auto);
  • Verlies van inkomsten als u niet meer kunt werken met directe gevolgen voor het dagelijks leven maar ook indirect voor de toekomst van uw kinderen;
  • Het inschakelen van hulp (huishoudelijke hulp, kinderopvang, omscholing, psychologische hulp, et cetera).
Elk jaar worden er in Frankrijk zo’n elf miljoen mensen slachtoffer van een ongeluk in het dagelijks leven.
50 procent van deze ongelukken gebeuren thuis (tijdens het klussen, koken, tuinieren, maaien…).
Denkt u aan de volgende mogelijke incidenten die een enorme impact op de rest van uw leven zouden kunnen hebben:
  • U verliest een duim nadat u per ongeluk de zitmaaier aanzet terwijl u wat vastzittend gras probeert los te peuteren van het maaiblad;
  • U glijdt uit over natte bladeren terwijl u stookhout voor de houtkachel zaagt, u verliest uw hand;
  • Terwijl u uw klassieke lelijke eend restaureert ontploft de accu; het zuur spuit in uw ogen met permanente blindheid als gevolg;
  • Tijdens een wandeling glijdt u uit en komt lelijk ten val, u zult weer lopen maar intensief wandelen over moeilijk terrein zit er niet meer in;
  • Er zijn jagers in de buurt en terwijl u uw paard verzorgt schrikt deze van een schot; u wordt per ongeluk in het gezicht getrapt, u komt er bovenop maar uw esthetische schade en lijden is aanzienlijk.
Dit zijn zomaar voorbeelden van ongelukken die iedereen kan overkomen en die mogelijk grote financiële gevolgen kunnen hebben. De basis ziektekostenverzekering (sécurité sociale) en de aanvullende (mutuelle) zullen de medische onkosten vergoeden maar als het bijvoorbeeld nodig is dat uw huis en/of uw auto moeten worden aangepast vanwege uw blijvende invaliditeit zult u dit zelf moeten bekostigen. Denkt u ook aan uw inkomsten, kunt u uw beroep nog wel uitoefenen? Zo niet, hoe gaat u de maandelijkse lasten betalen of de toekomstige studies van uw kinderen?

Een ongevallenverzekering wordt in Frankrijk Garantie Accidents de la Vie (afgekort GAV) genoemd en kan u financieel ontlasten als een dergelijk ongeluk met blijvende invaliditeit als gevolg u zou overkomen.

Behalve de kosten van aanpassingen aan huis en auto, verlies van inkomsten als u uw beroep niet meer kunt uitoefenen en het inhuren van hulp, kunt u ook denken aan vergoeding van begrafeniskosten in geval van overlijden als gevolg van een ongeluk en financiële compensatie voor fysiek, esthetisch en emotioneel leed.

Behalve financiële vergoedingen bieden de meeste polissen ook extra hulp in de vorm van bijvoorbeeld juridische bijstand, psychologische hulp, assistentie bij omscholing, onderwijs ondersteuning. Dergelijke ondersteuning is vaak ook beschikbaar als uw ongeluk niet tot een blijvende invaliditeit lijdt.

Afhankelijk van de verschillende verzekeringsmaatschappijen bestaan er verschillende niveau’s van dekking op basis van het minimale niveau van invaliditeit. Bijvoorbeeld: 5, 20 of 30 procent.
Om u een idee te geven:
  • Het verlies van een vinger komt overeen met een niveau van 5 procent invaliditeit;
  • Het verlies van het gezichtsvermogen aan één oog komt overeen met 20 à 25 procent invaliditeit;
  • Het totale verlies van het gehoor komt overeen met een invaliditeit van 60 procent.
De geëmigreerde klusser uit het begin van dit artikel die van het dak viel, permanent invalide raakte en misschien wel nooit zijn plan heeft kunnen voltooien om een chambres d’hôtes te runnen, had voor de volgende financiële vergoedingen in aanmerking kunnen komen als hij een Garantie Accidents de la Vie had afgesloten:

Compensatie verlies van inkomsten 90.000 euro
Aanpassing van het huis voor een rolstoel 65.000 euro
Aanpassing van de auto voor een rolstoel 90.000 euro
Persoonlijk lijden 20.000 euro
Esthetische schade 5.000 euro
Verlies van levensvreugde 10.000 euro

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat de kosten om het leven weer op te pakken na een dergelijk ongeluk enorm kunnen oplopen. Ter vergelijking: de tarieven van de meeste GAV polissen liggen gemiddeld tussen de 8 à 25 euro per maand afhankelijk van de gekozen formule en dekking. Premie en dekking kan per verzekeringsmaatschappij variëren.

Tot slot is het van belang zich te realiseren dat een Garantie Accidents de la Vie - verzekering financiële verlichting kan bieden om de mogelijk permanente gevolgen van een ongeluk in het dagelijks leven te kunnen dragen. Een dergelijke verzekeringspolis zal nooit het verlies van een been, een mooi gezicht of een geliefde vervangen maar kan de omstandigheden wellicht enigszins verzachten.
Onthoud dat dergelijke ongelukken niet alleen anderen overkomen.

De voorbeelden in dit artikel zijn illustratief bedoeld en non-contractueel. Er kan op geen enkele wijze rechten ontleend worden aan de informatie in dit artikel.

Bijdrage Maartje Schlepers, verbonden aan Assurances Benoit. Dit kantoor werkt samen met verschillende Franse én buitenlandse verzekeringsmaatschappijen met als doel een zo breed mogelijk pakket aan verzekeringen aan te kunnen bieden en om oplossingen op maat te kunnen presenteren aan haar cliënten.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Maartje Schlepers
Datum: 21-12-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten