HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nieuwe tarieven woonlandfactor

De woonlandfactoren voor de verschillende verdragslanden zijn voor 2010 naar boven bijgesteld.

De tarieven voor de Zvw-bijdragen voor Nederlandse gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden die in het buitenland (en wel in een verdragsland) wonen, zijn verhoogd. De hoogte van de Zvw-bijdragen verschilt per land en wordt bepaald door de woonlandfactor.

Nederlandse gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden die in het buitenland (en wel in een verdragsland) wonen, hebben recht op medische zorg op kosten van Nederland. Hiervoor moeten zij een vaste Zvw-bijdrage betalen aan het CVZ en daarnaast een inkomensafhankelijke Zvw-bijdrage. Beide bijdragen zijn naar boven bijgesteld.

Vaste bijdrage
De kosten voor medische zorg verschillen per land. Zorg in bijvoorbeeld Spanje is goedkoper dan zorg in Nederland. Tot voor kort moesten Nederlanders in het buitenland een bijdrage voor zorg betalen die gebaseerd was op zorg in Nederland. Zij betaalden daarom meer dan de zorg die zij ontvingen (de zorg in het woonland) waard was. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid na een gerechtelijke procedure de ‘woonlandfactor’ moeten invoeren. De gemiddelde zorgkosten in Nederland worden vergeleken met bijvoorbeeld de gemiddelde zorgkosten in Spanje. Uit die verhouding vloeit een omrekeningsfactor voort; de woonlandfactor.

Woonlandfactor
De woonlandfactoren zijn voor het jaar 2010 opnieuw aangepast. Vrijwel alle tarieven zijn opgeschroefd. Werd een jaar geleden een woonlandfactor van 0,3845 gehanteerd voor Spanje, is dit nu verhoogd naar 0,4073. De vaste Zvw-bijdrage wordt verkregen door de geschatte gemiddelde premie voor de zorgverzekering per maand (dat is € 96,08) te vermenigvuldigden met de woonlandfactor.

Wie in Spanje woont moet een maandelijkse vaste bijdrage van € 39,13 (96,08 x 0,4073) betalen. De totale vaste bijdrage wordt maandelijks ingehouden op het pensioen of de uitkering. Dit geldt ook voor meeverzekerde gezinsleden. In de tabel hieronder ziet u de vastgestelde vaste bijdragen voor 2010 per land: 

Land factor bijdrage
België 0,6430 € 59,16
Frankrijk 0,7747  € 74,44
Italië 0,5894 € 56,63
Portugal 0,3117 € 29,95
Noorwegen 1,4227 € 136,70

Inkomensafhankelijke bijdragen
Naast de vaste bijdrage per maand bestaat de Zvw-bijdrage ook uit een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zvw en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de AWBZ. De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet wordt als volgt berekend:

  • inhouding op loon, WAO-/WAZ-uitkering, Anw-/AOW-pensioen: 7,05% (6,9% in 2009);
  • inhouding op overige inkomsten: 4,95% (4,8% in 2009);
  • inkomstengrens: 33.189,- euro (€ 32.369 in 2009).
De inkomensafhankelijke bijdrage AWBZ wordt als volgt berekend:
  • inhouding op inkomen in eerste en tweede belastingschijf: 12,15% (ook als in Nederland geen belastingplicht bestaat);
  • inkomstengrens: 32.738,- euro (€ 32.127 in 2009).
Bron: CVZ

Meer informatie:
Download PDF: CVZ woonlandfactoren


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-02-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten