HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Kapitaalvlucht uit Nederland? Waarom steeds meer investeerders hun blik op Dubai richten

'BV Nederland stroomt leeg, waarschuwt makelaar Frank de Baat (CEO MIRE properties), die overspoeld wordt door Nederlandse ondernemers en investeerders met concrete emigratieplannen. Toenemende fiscale druk, regeldrift, personeelstekorten en wantrouwen richting de overheid versnellen deze trend. Dubai lonkt met nul belasting, vastgoedgroei en digitale kansen. Maar hoe duurzaam is deze vlucht naar eenvoud? Niet elk paradijs is zonder schaduw.

Wat zich onder de radar voltrok, lijkt zich in rap tempo tot een zichtbare trend te ontwikkelen. In een tijd waarin regelgeving, fiscale druk en een gebrek aan perspectief veel ondernemers parten speelt, wordt ‘stemmen met de voeten’ steeds vaker een reële optie. Makelaars als Frank zien de emigratievraag niet langer als uitzondering, maar als structurele ontwikkeling. Dat roept vragen op over de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigings- én woonland voor de komende jaren.

Waarom Dubai?
Tegenover het Nederlandse klimaat van regulering en fiscale lasten, biedt Dubai een radicaal andere propositie:
  • 0 procent inkomstenbelasting voor particulieren;
  • Stabiel politiek klimaat met investeringsgerichte regelgeving;
  • Strategische ligging tussen Europa, Azië en Afrika;
  • State-of-the-art infrastructuur en digitale overheid;
  • Sterk expatvriendelijk ecosysteem met diverse internationale scholen, gezondheidszorg en lifestylefaciliteiten.
Volgens het rapport 'Destination Dubai – Guide to Global Demand for Real Estate in Dubai' zijn het met name ondernemers, vermogende particulieren en digital nomads die zich in groeiende getale in Dubai vestigen. In 2023 kende Dubai een recordaantal vastgoedinvesteringen van buitenlandse kopers, waarvan ook een groeiend aandeel afkomstig is uit West-Europa.

Vastgoed als drijvende kracht
De vastgoedmarkt in Dubai laat een opvallende veerkracht en aantrekkingskracht zien:
  • In 2023 werd voor ruim 98 miljard dollar aan vastgoed verhandeld, een stijging van 60 procent ten opzichte van 2021.
  • Buitenlanders domineren de vastgoedmarkt: 70 procent van de transacties wordt uitgevoerd door niet-residenten.
  • Specifiek voor Europese investeerders is Dubai aantrekkelijk vanwege het eenvoudige aankoopproces zonder vermogensbelasting of beperkingen op eigendom.
De combinatie van fiscale voordelen, modern beleid en een ongekend expatklimaat maakt het vastgoed in Dubai tot een belangrijk voertuig voor vermogensbescherming en -opbouw.
Politieke kortzichtigheid voedt het ondernemersleed
Wat veel ondernemers frustreert, is niet alleen de fiscale druk of regeldichtheid, maar vooral het gebrek aan visie en daadkracht in Den Haag. Terwijl het MKB als ruggengraat van de economie wankelt, lijken veel politieke partijen vooral bezig met profileringsdrang, ideologische stokpaardjes en korte termijn scoringsdrift. Van een breed gedragen langetermijnstrategie ter versterking van het vestigingsklimaat is nauwelijks sprake. Dat voedt het groeiende ongenoegen: als het landsbelang ondergeschikt raakt aan partijbelang, haken ondernemers af — en zoeken zij elders ruimte, waardering en toekomstperspectief.
Kritische kanttekening: is Dubai voor iedereen?
Hoewel de cijfers indrukwekkend zijn, is het belangrijk om niet blind in de Dubai-hype mee te gaan. De vastgoedmarkt is sterk afhankelijk van buitenlandse instroom en speculatief kapitaal. De wet- en regelgeving wordt deels gestuurd door centrale autoriteiten, waarbij veranderingen snel en zonder brede consultatie kunnen worden doorgevoerd. Ook is er sprake van marktrisico's, zoals tijdelijke overaanbod en schommelende huurprijzen in sommige segmenten.

Bovendien vraagt het vestigen in Dubai om een andere levensstijl en cultuurbenadering dan veel Nederlanders gewend zijn. Het succes van een emigratie- of investeringsstrategie hangt sterk af van grondige voorbereiding, realistische verwachtingen en het inschakelen van deskundige begeleiding.

Invloed van geopolitiek en Trump-beleid op vastgoedwaarde in Dubai
De internationale kapitaalstromen worden de laatste tijd mede beïnvloed door toenemende geopolitieke spanningen, zoals de aanhoudende oorlog in Oekraïne, instabiliteit in het Midden-Oosten en de spanningen rondom Taiwan. Ook het binnenlandse én buitenlandse beleid van de Verenigde Staten onder president Trump – met name op het gebied van handelsverdragen, migratie en fiscale hervormingen – heeft geleid tot onzekerheid bij internationale beleggers. De wispelturigheid van Trump zorgt voor nervositeit op de financiële markten, mede vanwege de onvoorspelbaarheid van zijn beleid. De Amerikaanse dollar staat hierdoor onder druk, wat resulteert in een relatief sterke euro. Voor Europese investeerders betekent dit dat zij momenteel meer waarde halen uit hun euro’s bij vastgoedtransacties in dirhams, aangezien de munt van de VAE is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze combinatie van valuta- en marktontwikkelingen vergroot tijdelijk het koopvoordeel in Dubai – al blijft het onzeker hoelang dit gunstige investeringsklimaat standhoudt in een wereldwijd volatiele context.

Conclusie: Signaal of symptoom?
De opmerking van Frank de Baat is meer dan een terloopse observatie; het lijkt een signaal van een bredere beweging. Nederlandse ondernemers en investeerders zoeken toenemend alternatieven buiten de landsgrenzen, waarbij Dubai zich nadrukkelijk profileert als aantrekkelijke bestemming. Wat begint als fiscale planning, groeit soms uit tot een volledige relocatie.

Voor Mondi-leden is het belangrijk om te beseffen dat deze ontwikkeling kansen biedt, maar ook risico’s kent. Een goed doordacht vertrekplan, gecombineerd met onafhankelijk advies over vastgoed, verblijf en fiscaliteit, is essentieel voor wie Dubai als serieuze bestemming overweegt.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten
Bezoek regelmatig het landendossier Verenigde Arabische Emiraten en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 21-07-2025

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten