HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Je eigen woning tijdelijk verhuren

Als je een tweede huis in het buitenland hebt, wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk van genieten. Het is zonde om je Nederlandse huis dan leeg te laten staan. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun huis in de tussentijd te verhuren.

Helaas gaat dit heel vaak fout en staan zij bij thuiskomst soms letterlijk voor gesloten deuren, omdat de huurders niet willen vertrekken. In dit artikel bespreken we de voornaamste struikelblokken voor verhuurders.

Tijdelijke woninghuur
HelloLaw krijgt veel vragen over het tijdelijk verhuren van woningen en merkt dat veel woningeigenaars hiermee de mist in gaan. Vaak worden de regels niet goed toegepast of wordt er gebruikgemaakt van achterhaalde huurovereenkomsten.

Wat vooral voor verwarring zorgt, is het feit dat de regels recentelijk flink zijn veranderd. Op 1 juli 2016 zijn de mogelijkheden om een woning tijdelijk te verhuren aanzienlijk verruimd. Daarvoor mocht je een woning alleen in uitzonderlijke gevallen tijdelijk verhuren. Tegenwoordig mag een zelfstandige woonruimte (bijvoorbeeld een huis, appartement of studio) tijdelijk worden verhuurd voor een periode van maximaal 2 jaar. Een onzelfstandige woonruimte (een kamer) zelfs voor een periode van maximaal 5 jaar!

Maar let op: hier zijn nogal wat haken en ogen aan!
De verhuurder moet er bijvoorbeeld aan denken dat hij de huurder op tijd waarschuwt dat de huurovereenkomst eindigt. Dat moet hij maximaal drie, maar minimaal één maand voor de afgesproken einddatum doen. De verhuurder mag de overeenkomst tussentijds niet opzeggen, maar de huurder mag dat wel! Het is daardoor heel moeilijk om een huurder uit je woning te krijgen, mocht je bijvoorbeeld tussentijds terugkeren naar Nederland. Tot slot moet je heel voorzichtig zijn met het verlengen van een huurcontract voor bepaalde tijd, omdat hier ook voorschriften voor gelden.

Als je in strijd met deze regels handelt, kan het zijn dat een huurder huurbescherming krijgt. Het wordt dan heel moeilijk om een huurovereenkomst op te zeggen of te ontbinden. Dat moet dan meestal via de rechter en dat is een lang en duur proces.

Diplomatenclausule
Voor 1 juli 2016 was het ook al mogelijk om een woning tijdelijk te verhuren. Dit gebeurde vaak door een zogenaamde ‘diplomatenclausule’ in het contract op te nemen. Ook in nieuwe huurcontracten komt de diplomatenclausule nog voor. Deze clausule maakt het mogelijk om je woning te verhuren als je voor werk of studie tijdelijk naar het buitenland verhuist. Je kunt het huurcontract dan opzeggen als je terugkomt. Daarna moet je wel zélf weer in je woning gaan wonen.

Praktijkvoorbeeld
HelloLaw merkt dat de toepassing van de diplomatenclausule nog vaak tot problemen leidt.
Dit blijkt uit het volgende voorbeeld.
"Een van onze cliënten verhuurde zijn woning en nam in de huurovereenkomst een diplomatenclausule op. Hijzelf vertrok voor een jaar naar het buitenland. Toen hij wilde terugkeren naar Nederland, weigerde de huurder uit zijn woning te vertrekken. In de tussentijd had hij de woning namelijk te koop gezet. De huurder betoogde dat onze cliënt helemaal niet van plan was om zelf in de woning te gaan wonen, maar deze wilde verkopen. Het gevolg hiervan was dat de verhuurder zich niet kon beroepen op de diplomatenclausule en de huurovereenkomst niet kon worden opgezegd. Kortom: de huurder kreeg huurbescherming! Uiteindelijk hebben wij deze zaak in overleg met de huurder kunnen oplossen, maar dit had vooraf natuurlijk voorkomen kunnen worden."
Pas op met online info!
De huurder in het bovenstaande voorbeeld had de fout gemaakt dat hij een huurovereenkomst had opgesteld, gebaseerd op voorbeelddocumenten die hij op internet had gevonden. Omdat de regels recentelijk ingrijpend zijn veranderd, is veel online informatie onbetrouwbaar. Voorbeeldovereenkomsten zijn vaak niet up-to-date. Daarom geldt hier het devies: ‘voorkomen is beter dan genezen’!

Laat huurovereenkomsten altijd van tevoren goed nakijken door een ervaren huurrechtjurist.

Dit artikel is geschreven door juristen van HelloLaw.
Update: Per 1 juni 2022 heeft HelloLaw al haar activiteiten gestaakt.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Luc Bartholomee
Datum: 08-02-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten