HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Hongarije trekt toch immigranten aan

Het sluiten van de grenzen voor vluchtelingen tussen Hongarije en Kroatië heeft een onverwachte wending gekregen. Vermogende buitenlanders zijn wel welkom. Maar een dubbel hek moet de instroom van vluchtelingen vanuit het buurland Kroatië tegenhouden. "We hebben het mechanisme om de grens te sluiten geactiveerd", zei een regeringswoordvoerder in oktober 2015 in de grensplaats Zákány. Ongeveer een jaar later werd in Hongarije een referendum gehouden.

Bij het referendum moesten de kiezers de vraag beantwoorden of de Europese Unie ook zonder toestemming van het Hongaarse parlement de verplichte opname van vluchtelingen voor kan schrijven. Volgens de Europese afspraken zou Hongarije 1294 vluchtelingen moeten opnemen. Premier Viktor Orbán was de belangrijkste voorvechter van de 'nee', hij jaagt met zijn campagne het antivreemdelingensentiment in het land aan. 98 procent van de Hongaren stemde 'nee', maar het referendum werd ongeldig verklaart vanwege de te lage opkomst.
 
Kapitaalkrachtige immigranten
Hongarije voerde ruim drie jaar geleden een systeem in waarbij immigranten uit andere regio’s dan de Europese Unie in ruil voor de aankoop van 300.000 euro aan staatsobligaties een verblijfsvergunning in Hongarije konden verwerven. Hongarije heeft de voorbije drie jaar aan 3.649 kapitaalkrachtige immigranten uit regio’s buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning gegeven. Dat hebben woordvoerders van de Hongaarse premier Viktor Orbán bevestigd. Veruit de grootse groep immigranten kwam uit China.
 
Deze week was Rob Smulders namens Mondi in Hongarije voor een bezoek aan een project aan het Velencemeer, waar Mondi de belangen vertegenwoordigt van de eigenaren van een uniek villapark, direct aan het meer. Smulders constateert dat de animo vanuit Nederland en België voor een tweede woning in Hongarije sinds de crisisjaren aanvankelijk afnam, maar dat EU-burgers Hongarije vooral zien als een land waar het opgebouwde pensioen netto uitgekeerd wordt. Vanaf enkele tienduizenden euro’s heb je een riante woning en veel diensten en producten zijn nog voordelig geprijsd. Daarnaast zien kennelijk vooral de Duitsers dit Centraal-Europese land als een veilige bestemming, waar men nog normaal over straat kan lopen.

“Dat verraste me toch wel. Er zijn veel vooroordelen over Hongarije, maar het land heeft sinds het omarmen van het kapitalisme in de jaren negentig en de toetreding tot de Europese Unie in 2004 een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Begin deze eeuw waren het vooral Trabantjes die het straatbeeld bepaalden. Nu is de welvaart duidelijk zichtbaar, ondanks dat het netto inkomen in Nederland en België ruim drie keer hoger ligt dan in Hongarije.”
 
Toename immigranten Hongarije
Mondi stelde de volgende vraag: Wat constateert u met betrekking tot de toename van immigranten uit EU-landen, welke landen zijn dit en hoe verklaart u dat?
 
Jacob de Boer, directeur-eigenaar Hongaars Huis, een netwerk van makelaars in meerdere regio’s in Hongarije:
“Ik krijg meer en meer vragen over de (on)mogelijkheden van emigreren naar Hongarije. Mensen zoeken daar de rust en de ruimte en ook wel de veiligheid ten opzichte van de immigranten in de westerse wereld. Hier heb ik het dan hoofdzakelijk over Belgen en Nederlanders. Ik heb geen ervaring met Duitsers.
Vanuit Engeland zie ik de vraag hierover ook wel toenemen. Het gaat dan om mensen die de onzekerheid over de Brexit willen ontlopen door zich nu alvast te oriënteren op hoe ze in Hongarije kunnen gaan wonen. De reden is dan wel weer gelijk, maar de aanleiding is dan de Brexit onzekerheid.”
 
Evert Brons, directeur Authentic Hongaars Kft., Makelaardij en Aannemersbedrijf:
“Inderdaad ik merk een verandering in mijn bedrijf, van vakantiewoning naar meer en meer emigratie. Wij werken alleen maar met Nederlanders en Belgen en ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms schrikbarend vind wat me verteld wordt. Afgelopen december verkochten we zes projecten, allemaal voor emigratie. twee klanten, één uit België en één uit Nederland kwamen met de vraag:
 

We zoeken een vluchthuis: wij vluchten voor de vluchtelingen.

 
De verhalen waar deze klanten mee komen zijn schrikbarend, en ik was/ben zeer verrast, want ik kom toch elke drie maanden nog wel even in Nederland, en merk er eigenlijk weinig van. Ook waren er twee Nederlandse klanten bij, die ooit naar Duitsland zijn geëmigreerd en die nu naar Hongarije emigreren vanwege de politiek. 
Het is een feit dat we hier weinig vluchtelingen hebben, die trekken eigenlijk allemaal door naar het Westen. Emigreren naar Hongarije is inmiddels erg gemakkelijk omdat we een EU land zijn en binnen de grenzen van de Schengenlanden vallen, dus het is niet veel anders als van Amsterdam naar Rotterdam verhuizen. Anyway, mijn bedrijf vaart er wel bij, en wij begeleiden onze klanten in emigratie van A tot Z.”
 
Mr.drs. Robert H.C. Kemkers, algemeen directeur GeGe Groep – makelaardij-advocatuur-advies:
"Bij de GeGe Groep constateren wij dat sinds medio 2015 de buitenlandse vraag naar Hongaars onroerend goed duidelijk weer toeneemt. Dat geldt aan de ene kant voor tweede woningen, maar daarnaast zeker ook voor huizen die het hoofdverblijf vormen. We zien met name een grote belangstelling bij gepensioneerden en 55-plussers die over enkele jaren met pensioen gaan. Door de beduidend lagere kosten van het levensonderhoud in combinatie met de zeer lage prijzen van woningen en ander onroerend goed (Hongarije behoort daarmee tot de allergoedkoopste landen van de EU) hoopt een bepaalde groep eerder te kunnen stoppen met werken, of om te kunnen thuiswerken vanuit Hongarije in een schone, fraaie en veilige woonomgeving met een aantrekkelijk klimaat en natuurrijk landschap.
 
Daarnaast merken we een duidelijke toename vanaf eind 2015 van klanten uit in eerste instantie Oostenrijk en Duitsland, maar momenteel ook Nederland, België en zelfs Scandinavië, die bewust voor Hongarije kiezen vanwege de politieke situatie in Europa en elders in de wereld.
 

Steeds vaker vallen hierbij geluiden te horen die betrekking hebben op de asielinstroom en terroristische aanslagen in West-Europa.

 
Waar aanvankelijk vooral mensen uit grotere steden in Duitsland en België belangstelling kregen voor een emigratie naar Hongarije, zijn het nu ook steeds meer mensen woonachtig op het platteland en zeker ook klanten uit de rijkere klasse. Onlangs meldde zich bijvoorbeeld een arts uit Beieren die met de recente aanslagen in kleine Beierse stadjes het gevaar nu wel erg dichtbij vond komen en daarom besloten had huis en praktijk van de hand te doen en te emigreren naar Hongarije. Ook uit dit voorbeeld blijkt dat het zeker niet om racistische motieven gaat, maar om ‘gewone mensen’ die kiezen voor rust, ruimte in combinatie met een gevoel van veiligheid. 
 
Ook in België was deze trend duidelijk merkbaar: op de dagen volgende op de aanslagen in Parijs en later ook Brussel zagen wij een forse toename van het aantal bezoekers van onze webpagina en reacties van mensen die interesse hadden in objecten uit ons aanbod. Na de Vlamingen en Duitsers zijn het ook steeds vaker Nederlanders, Oostenrijkers en Zwitsers die om dezelfde redenen de aanschaf van een woning in Hongarije overwegen. 
Voor sommigen gaat het om emigratie, voor anderen om, zoals sommige klanten het omschrijven, een veilig alternatief om “als plan B achter de hand te hebben”; men gebruikt het huis dan voorlopig als vakantiehuis, met de mogelijkheid er op termijn langer te verblijven.
 
Ook andere redenen spelen een rol voor de toename interesse in Hongarije. Aan de ene kant het feit dat pensioenen in West-Europa steeds minder vaak welvaartsvast zijn en dat er bezuinigd wordt op de zieken- en ouderenzorg. Hongarije is dan een aantrekkelijk alternatief, met name ook vanwege de goede en goedkope gezondheidszorg en de mogelijkheid ook voor mensen met een klein pensioen om hulp in diverse vormen zelf “in te kopen”: een schoonmaakster, tuinman, verzorgende hulp, ‘zuster’ (een vaste; niet op elke dag een ander) is nog heel goed betaalbaar. Steeds meer Duitse en Oostenrijkse ouderen kopen of huren een appartement in Hongarije, al dan niet in een luxe verzorgingscomplex met veel meer handen aan het bed en persoonlijke aandacht dan men in West-Europa vandaag de dag gewend is. Ook vanuit Nederland en België zien we de interesse in deze vormen van onroerend goed en dienstverlening toenemen. Daarnaast zijn er de vele heilzame thermaalbaden en het gunstige klimaat met schone lucht en veel zonuren.
 
Samenvattend zien wij dat het voor veel mensen gaat om een combinatie van factoren: de lagere levenskosten, een gezonde leefomgeving en daarnaast het grotere gevoel van veiligheid. Dat laatste wordt dan o.a. versterkt door de aanwezigheid van het hekwerk langs de grens, de politieke retoriek en het feit dat in Hongarije geen terroristische aanslagen hebben plaatsgevonden."


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-02-2017

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten