HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Emigreren uit frustratie

Al 20 jaar zie ik argumenten voorbij komen van Nederlanders die willen emigreren naar het buitenland. Mensen die positief zijn ingesteld, goed kunnen relativeren, zich gemakkelijk kunnen aanpassen en zich niet druk maken om zaken die ze zelf niet in de hand hebben, kunnen in de juiste omgeving - waar ze zich ook echt thuis kunnen voelen - een gelukkig nieuw leven opbouwen.

Maar mensen die het helemaal gehad hebben met Nederland omdat:
  1. Het hier te druk is (overvol);
  2. En de druk (stress) te hoog is;
  3. Er onvrede is over de Nederlandse wet- en regelgeving;
  4. Er te veel bureaucratie is;
  5. Er te veel criminaliteit heerst;
  6. De toloratie en fatsoennormen in Nederland ver te zoeken zijn;
  7. Er geen fatsoenlijke banen meer zijn en er te weinig kansen zijn op de banenmarkt;
  8. Er geen (doorstroom)woningen zijn;
  9. Er een migrantencrisis heerst;
  10. Het hier altijd regent of slecht weer is,
komen zichzelf in de praktijk toch weer tegen. Emigreren uit frustratie kan een rationele beslissing in de weg zitten, zeker als er niemand is die de emigranten een spiegel voorhoudt.
Als negen op de tien mensen gelukkig zijn, waarom klaagt dan bijna iedereen?
Bijna 90 procent van alle Nederlanders geeft aan zich gelukkig te voelen én we staan op de zesde plaats van de lijst van de gelukkigste landen ter wereld volgens het World Happiness Report [ Download PDF: WHR20]. België staat op de 20de positie.
Nederlanders en uiteraard ook Belgen zijn nog steeds bijzonder bevoorrecht. We kunnen ons aantoonbaar ergeren wat er in ons landje allemaal niet goed is, maar relativeren op zijn tijd kan geen kwaad. Wat in het onderzoek niet goed naar voren komt, is dat iemand die positief in het leven staat zich meestal ook gelukkiger voelt.

Media en de politiek
Goed nieuws verkoopt niet!
Özcan Akyol: "Wie de aandacht van het publiek wil winnen, moet onheilspellende teksten lanceren, het liefst in chocoladeletters, zodat niemand ze kan missen." En daar maakt de Nederlandse schrijver en columnist een treffende conclusie. 

De politiek geeft zelf doorlopend het slechte voorbeeld. Een aantal volksvertegenwoordigers heeft er een sport van gemaakt om te benadrukken wat er allemaal niet goed is in dit land. Met harde woorden schreeuwt men om aandacht, niet zelden vooral om eigen politiek gewin. Dat mag ik misschien niet zeggen, maar waarom krijgen van de 150 volksvertegenwoordigers, degenen die het hardste schreeuwen altijd het grootste platform?

Aantal emigranten
“Naar verwachting emigreren dit jaar 163.000 mensen uit Nederland. Dat zijn er 5.000 meer dan in 2019.”, kunnen we in diverse toonaangevende media teruglezen.
Als we de feitelijke cijfers erbij pakken van StatLine (Het Centraal Bureau voor de Statistiek), dan komen we toch echt tot een hele andere conclusie. In 2019 emigreerden weliswaar 158.572 mensen vanuit Nederland, maar hiervan hebben slechts 25.694 emigranten een Nederlandse achtergrond. Het aantal immigranten met een Nederlandse achtergrond bedroeg het afgelopen jaar 24.699, dus per saldo emigreerden 995 mensen met een Nederlandse achtergrond meer dat er immigreerden.

Heimwee
Heimwee kan optreden op vakantie, na een verhuizing, maar komt ook voor onder immigranten.

“Heftige heimwee geeft lichamelijke klachten zoals niet kunnen slapen, niet kunnen eten en ook hoge koorts komt voor,” zegt Ad Vingerhoets. De hoogleraar Emotie en Welbevinden aan de Universiteit van Tilburg doet al jaren onderzoek naar stress en emoties. Wat kun je tegen heimwee doen? Dat is beperkt. “Eigenlijk is er maar één remedie,” zegt Vingerhoets, “en dat is terug naar huis. Dan verdwijnt heimwee als sneeuw voor de zon.” Meer informatie treft u in een publicatie van het AD Heimwee? Neem een paracetamolletje.

Tip Mondi
Emigreren uit frustratie is geen goed idee. Mensen met emigratieplannen zouden voor zichzelf de positieve en negatieve aspecten, maar ook de kansen en bedreigingen van zowel het thuisland als het emigratieland eens op een rijtje moeten zetten. Ga met deze informatie de dialoog aan met familie en vrienden. Het is niet voor niets dat vele Nederlanders en Belgen na verloop van tijd weer terugkeren naar het thuisland.

Het is voor mij een vaststaand feit dat als de zon schijnt we allemaal kunnen stralen, maar het is niet voor niets dat volgens de ranglijst van gelukkigste landen ter wereld we als Nederlanders toch nog Finnen, Denen, Zwitsers, Ijslanders en Noren voor ons moeten dulden.

Deze blog is geschreven door Rob Smulders, oprichter en directeur van de belangenorganisatie Mondi.

Bezoek regelmatig de themapagina Emigreren en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van de themapagina over alles wat te maken heeft met emigratie(plannen).

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-05-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten