HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Checklist verhuizing expats

De dag van de verhuizing komt steeds dichter bij. Veel dingen moeten geregeld worden. Bent u bang iets te vergeten? Mondi geeft u een checklist.

De dag van de verhuizing komt steeds dichter bij. Voordat u vertrekt, zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Bent u bang dat u wat gaat vergeten? Nergens voor nodig. Voor uw gemoedsrust bestaat er een gedetailleerde checklist. Deze checklist helpt u met het plannen van alles waar er moet gebeuren bij een internationale verhuizing.

90 dagen voor het verhuizen:

  • Begin met de consulaire procedures. Vraag de geschikte informatie aan voor het verkrijgen van uw visa en woon- en werkvergunningen, als deze niet door uw werkgever geregeld worden.
  • Controleer welke documenten nodig zijn voor het exporteren van uw goederen vanuit uw huidige land en voor het importeren naar het land van bestemming. Uw status kan ervoor zorgen dat u van bepaalde voordelen kan profiteren, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van ontheffingen. Dit voorkomt dat u belastingen en heffingen hoeft te betalen op de geïmporteerde persoonlijke goederen.
  • Overweeg het vernieuwen van uw paspoort en die van de andere meereizende familieleden. Deze zullen geldig moeten zijn tot ten minste uw eerstvolgende terugkeer naar uw eigen land. 
  • Regel internationale rijbewijzen. Afhankelijk van het land van bestemming, moet u mogelijk een lokaal rijbewijs behalen door naar een lokale rijschool te gaan en voor een praktisch/ theoretisch rijexamen te slagen. In alle gevallen moet u uw eigen rijbewijs bij u meenemen. Het is mogelijk dat de lokale autoriteiten u vragen uw rijbewijs te tonen zodat u geen examen hoeft te ondergaan.
  • Begin met uzelf te informeren over het land van bestemming. Zorg dat u in het bezig komt van boeken, cd-roms, video’s enz.
  • Controleer de elektriciteitstoevoer van uw bestemming. Vraag uw lokale elektricien of uw elektrische apparaten zullen functioneren als u gebruik maakt van adapters of transformators. Als het noodzakelijk is, kunt u een lijst maken van alle elektrische artikelen die u niet kan gebruiken in het buitenland. U zou deze kunnen verkopen.
  • Voeg alle meubels, planten en huisdieren die u niet kan meenemen toe aan de lijst. Bedenk hoe u zich van deze dingen kan ontdoen of waar u ze kan onderbrengen in het geval van huisdieren.
  • Selecteer de meest geschikte manier van transporteren (zee, lucht, weg) en denk aan de opslag oplossing.
  • U kan bij uw dokter een “Wereldkaart van endemische zones” halen. Deze kaart kan u duidelijkheid geven betreffende de vaccinaties en behandelingen die benodigd zijn voor uw land van bestemming. Als deze vereist zijn, moet dit enige maanden voor vertrek geregeld worden.

60 dagen voor het verhuizen:

  • Benader ten minste 2 verhuisbedrijven en regel een afspraak voor een pré verhuis rapport. Afgaande op deze rapporten kiest u een verhuizer en stelt u de datum vast waarop alles verpakt moet worden. Afhankelijk van uw budget en voorkeur, zou het een goed idee kunnen zijn om “licht” te reizen en een gemeubileerde accommodatie te huren op uw bestemming. In dit geval, zult u uw familie moeten overhalen om de meest waardevolle eigendommen in hun bezit achter te laten tot u terugkomt.
  • Maak vliegtuig- of treinreserveringen. Zorg dat u uw tickets na aankomst bewaart. De douane kan hier mogelijk naar vragen op uw bestemming.
  • Maak eventueel plannen voor tijdelijke huisvesting voor de periode na het pakken. Hetzelfde zal geregeld moeten worden voor de plek van bestemming, terwijl u wacht op de aflevering van uw goederen.
  • Vraag bij uw verhuisbedrijf na wat de mogelijkheden zijn betreffende het terugvragen van BTW op de verscheepte goederen. Dit is afhankelijk van het land van afkomst en het land van bestemming. In de meeste gevallen, zult u facturen moeten hebben voor alle goederen die naar het buitenland verscheept worden. 
  • Informeer de verschillende organisaties van uw aankomende adreswijziging. Zet uw abonnementen over of zeg uw contracten op.

30 dagen voor het verhuizen:

  • Zorg dat uw linnen, gordijnen en tapijt schoongemaakt wordt.
  • Sorteer uw goederen en ontdoet uzelf van  de goederen die u niet meer gaat gebruiken.
  • Vraag uw dokter, tandarts, oogarts en andere specialisten om al uw recepten te vernieuwen zodat u in het buitenland door kunt gaan met uw behandelingen. Vergeet niet om uw medische dossiers op te vragen
  • Informeer uw lokale autoriteiten (appartementen eigenaren etc) over uw aankomende vertrek. 
  • Contacteer alle goede doelen en/of verenigingen aan wie u items wil doneren die u achter laat. Maak afspraken zodat deze bij u thuis opgehaald kunnen worden.

7 dagen voor het verhuizen:

  • Maak uw fietsen, tuingereedschap en meubels schoon.
  • Dit is het moment om alle ongewenste dingen te doneren of te verkopen. Vergeet niet dingen die u geleend heeft van vrienden en familie terug te geven.
  • Geef uw nieuwe contact informatie door aan uw vrienden en familie.
  • Bevestig nogmaals de verhuisdatum aan uw verhuisbedrijf. Zorg dat ze zowel uw originele adres als het adres van bestemming hebben. Een contactnummer van een tussenpersoon moet ook worden aangeleverd.
  • Voeg adapters en/of transformators toe aan de te verschepen items. Deze zijn nodig voor het gebruik van uw elektrische apparaten op uw plek van bestemming. Het moet ook mogelijk zijn om ze in uw nieuwe woonplaats te kopen.
  • Begin met het maken van uw “waardevolle inventaris lijst” van alle huishoudelijke goederen die verhuisd moeten worden. Vul de inventaris zo precies mogelijk in. 

2 dagen voor het verhuizen:

  • Gebruik bestemming stickers om aan te geven wat waarheen moet en hoe het getransporteerd moet worden. Doe dit als er meerdere bestemmingen of transport methodes bij betrokken zijn.
  • Begin met het uit elkaar halen van uw meubelen, verwijder gordijnen, foto’s en lichtvoorzieningen tenzij het verhuisbedrijf met u overeengekomen is dat ze dit zullen regelen.
  • Maak alle keuken apparaten schoon en droog om het ontstaan van schimmel tijdens het vervoeren te voorkomen.
  • Koppel alle elektrische apparaten los en bedek kale draden waar nodig.
  • Als het mogelijk is, reserveer een parkeerplaats voor de verhuiswagen de container zo dichtbij uw huis als mogelijk is. Dit maakt het laden veel makkelijker.
  • Zet wat frisdrank apart voor de inpakploeg- ze zullen dit zeker waarderen.

Verhuisdag!

  • Stop alle belangrijke documenten en artikelen van waarde (paspoorten, vliegtickets, geld, reisadressen, contactinformatie voor het land van aankomst, mobiele computers, telefoons, sleutels enz.) die je persoonlijk mee wil nemen, veilig weg. Dit voorkomt dat ze per ongeluk toch ingepakt worden.
  • Als uw inpakploeg aankomt, kunt u het beste samen met de voorman van de ploeg het hele huis doorlopen en aanwijzen wat er allemaal ingepakt moet worden. Als u speciale verzoeken heeft (bijvoorbeeld dat uw bed als laatste word ingepakt) dan is dit het juiste moment om dat te vertellen.

Zo… nu bent u klaar om rustig te verhuizen!
 
bron:  LEX Expatspecialist


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-04-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten