HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Boete op de loer door onbekende Franse verkeersregels

Voor velen is Frankrijk de ideale vakantiebestemming. Niet zelden gaan de fietsen mee, zodat alle mooie plaatsen ontdekt kunnen worden. Naast het aantal fietsers is ook het mobiel gedrag in het Franse verkeer zodanig toegenomen dat Frankrijk de afgelopen jaren diverse nieuwe, voor ons verrassend vergaande, verkeersregels heeft ingevoerd voor fietsers en automobilisten.

Door onwetendheid kunnen overtredingen snel gemaakt worden, maar ons vakantiebudget geven we natuurlijk niet graag uit aan verkeersboetes. Daarom dit overzicht, want een gewaarschuwd mens…
  1. Koptelefoon op tijdens het rijden, ook op de fiets! 135 euro boete
    Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar ook het gebruik van oortjes voor bellen of muziek, is verboden voor bestuurders van alle voertuigen. Ook als het voertuig stilstaat, bijvoorbeeld in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden. De telefoon mag zich tijdens het rijden niet binnen het gezichtsveld van de bestuurder bevinden.
     
  2. Kinderen op de fiets zonder helm, 135 euro boete
    Sinds vorig jaar geldt een verbod op het fietsen zonder helm voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit geldt zowel voor kinderen die zelf rijden als kinderen achterop in een kinderzitje. Hun volwassen begeleider gaat op de bon, de kinderen zelf natuurlijk niet…
     
  3. Eten achter het stuur, 68 euro boete
  4. Dronken achter het stuur zitten, is echt een dure grap in Frankrijk, tot 4.500 euro boete
    Wie meer dan 0,5 promille heeft maar minder dan 0,8 promille, riskeert een boete van 750 euro. Meer dan 0,8 promille betekent dat uw rijbewijs direct wordt ingehouden voor 72 uur. De boete kan oplopen tot 4.500 euro en de auto kan in beslag worden genomen. Jonge chauffeurs betalen meer dan ervaren bestuurder.
     
  5. Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht, 35 euro boete
    Met je auto op het fietsvak (sas-vélo) staan is ook een overtreding die op afstand met een beveiligingscamera wordt gesignaleerd en vastgelegd.
     
  6. Parijs, Grenoble of Lyon binnenrijden zonder milieusticker, 68 euro boete
    Wie op een doordeweekse dag Parijs wil binnenrijden, heeft tegenwoordig een ecovignet nodig, de Crit’Air-sticker. Inmiddels geldt dit ook voor steden als Lille, Grenoble en Straatsburg. Andere steden zoals Lyon, Toulouse en Annecy hanteren milieuzones waar een stickerverplichting geldt als de luchtkwaliteit onder de norm komt. Het aantal Franse steden én departementen dat zich aansluit bij deze maatregel groeit snel.
     
  7. ’s Avonds fietsen zonder veiligheidshesje, 35 euro boete
    Sinds 2008 zijn fietsers in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook verboden zodra het donker is, zelfs in de stad: naast elkaar fietsen!
     
  8. Bellen in stilstaande auto langs de weg, 135 euro boete
    Automobilisten die in Frankrijk hun auto langs de kant van de weg zetten om een telefoongesprek te voeren of bijvoorbeeld een berichtje te beantwoorden, riskeren voortaan ook een bekeuring van 135 euro. Het is wel toegestaan om mobiel te bellen als de auto op een gemarkeerde parkeerplaats langs de weg staat.
     
  9. Kampvuurtje maken op het strand, 38 euro boete
    Het toppunt van gezelligheid en het liefst nog met een gitaar erbij: met z’n allen rond een kampvuur op het strand. Helaas, dit is strikt verboden, tenzij dit plaatsvindt op privéterrein met toestemming van de eigenaar.
     
  10. Wildkamperen of kamperen op het strand, tot 1.500 euro boete
    Vrijheid, blijheid. De toenemende populariteit van de campingcar bevestigt de zomertrend van 2018. Maar let op: in Frankrijk is wildkamperen in de vrije natuur veelal verboden of uiterst gereglementeerd. Het niet respecteren kan een hele forse boete betekenen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Ellen Smulders
Datum: 17-07-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten