HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Belgische en Nederlandse residenten in Spanje

Iedereen die in Spanje woont, is verplicht zich in te schrijven in het bevolkingsregister van de gemeente waar hij of zij woonachtig is mits dit de gemeente is waar hij of zij het grootste deel van het jaar verblijft. Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) verschaft interessante cijfers over het aantal buitenlanders, (semi)permanent woonachtig in Spanje.


Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) wonen er in Spanje op 1 januari 2019 in totaal 46.934.632, waarvan 4.848.516 afkomstig zijn uit het buitenland. De daadwerkelijke cijfers liggen aanzienlijk hoger omdat buitenlanders met een tweede woning in Spanje veelal resideren in een ander land en minder dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijven. Daarnaast is er een groep die illegaal in Spanje verblijft en er zijn buitenlanders die zich vanwege onwetendheid of om moverende redenen niet in laten schrijven bij de Spaanse gemeente.

Het aantal ingeschreven Nederlanders bedraagt 45.772 en voor Belgen is dit aantal 32.779. Dit zijn geringe aantallen in vergelijking met het aantal mensen uit Marokko (714.239), Roemenië (671.233), Groot Brittannië (287.292), Italië (221.368), China (183.491), Duitsland (138.777) en Frankrijk 106.226).

Favoriete regio’s
Spanje is verdeeld in 17 verschillende autonome deelstaten, waarvan zowel de Belgen als Nederlanders het liefst domicilie houden in de autonome deelstaat Valencia met de provincies:
 • Alicante (12.639 Nederlanders en 9.467 Belgen);
 • Valencia (1.579 Nederlanders en 992 Belgen);
 • Castellón (374 Nederlanders en 381 Belgen).
Op de tweede plaats komt Andalusië met de provincies:
 • Almería (840 Nederlanders en 1.217 Belgen);
 • Granada (817 Nederlanders en 798 Belgen);
 • Málaga (6.636 Nederlanders en 4.464 Belgen);
 • Cádiz (577 Nederlanders en 401 Belgen);
 • Huelva (239 Nederlanders en 53 Belgen);
 • Sevilla (309 Nederlanders en 271 Belgen);
 • Córdoba (100 Nederlanders en 59 Belgen);
 • Jaén (51 Nederlanders en 35 Belgen).
De derde populairste regio is Catalonië met de provincies:
 • Gerona (1.757 Nederlanders en 1.347 Belgen);
 • Barcelona (6.194 Nederlanders en 2.967 Belgen);
 • Tarragona (1.045 Nederlanders en 806 Belgen);
 • Lerida (120 Nederlanders en 72 Belgen).
De vierde populairste regio is De Canarische Eilanden (3.343 Nederlanders en 4.171 Belgen).
De Canarische Eilanden bestaan uit zeven prachtige eilanden: La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en El Hierro.

De vijfde populairste regio is De Balearen (2.803 Nederlanders en 1.295 Belgen).
De Balearen omvatten vier hoofdeilanden met permanente bewoning: Majorca, Minorca, Ibiza en Formentera. Andere kleinere eilanden zijn Cabrera, Espalmador, Aire en Dragonera. De westelijkste Balearen, waaronder Ibiza en Formentera, heten samen de Pitiusen of Pijnboomeilanden. De oostelijke Balearen, waaronder Majorca en Minorca, heten samen de Gymnesiae.

Opmerking Mondi
Het gaat hier dus om officiële cijfers. De daadwerkelijke cijfers voor Belgen en Nederlanders die in Spanje resideren kunnen wel eens drie keer zo hoog liggen volgens gegevens van SpanjeVandaag. In de regio Murcia aan de Costa Cálida wonen officieel slechts 884 Nederlanders en 925 Belgen.

Bronnen: INE, Canarische-Eilanden.info, Royal Balearen en SpanjeVandaag.
Overzicht kaart van Spanje: SpanjeVandaag

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 01-07-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten