HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Portugese makelaar


Net zoals in België, maar in tegenstelling tot Nederland is makelaar in Portugal geen vrij beroep maar een beschermd beroep. Slechts door de Portugese overheid (INCI) aangestelde makelaars mogen actief zijn in de makelaardij. Een erkende makelaar (mediador autorizado) is te herkennen aan een vergunning (formaat A4) met een registratienummer (AMI-nummer) dat wordt afgegeven door het Instituto da Construção e do Imobiliário (INCI, voorheen IMOPPI). Dit registratienummer moet de makelaar altijd vermelden, ook in advertenties. De erkende Portugese makelaar is gerechtigd om koopcontracten op te stellen, te bemiddelen bij de aan- en verkoop van onroerend goed, de klant bij aan- en verkoop te vertegenwoordigen en alle bijkomende juridische zaken af te handelen.

Overeenkomsten
Het makelaarskantoor (Sociedade de Mediacao Imobiliária) sluit met de verkopende partij een verkoopovereenkomst, welke opgemaakt dient te worden conform door de Portugese overheid (INCI) gestelde regels. Een verkoper kan daarbij zijn woning bij verschillende makelaars te koop aanbieden, de makelaar die uiteindelijk de woning verkoopt ontvangt de courtage van de verkopende partij. De makelaar is, zoals eerder vernoemd, gerechtigd zelf de koopovereenkomsten op te stellen, maar beter is dit te laten doen door een advokaat.

De makelaar dient minimaal te beschikken over de volgende documenten bij het aanbieden van onroerend goed:
  • Identificatie verkopende partij;
  • Certidao do registo (onroerendgoedregistratie) van het kadaster (Conservatória do Registo Predial);
  • Licenca da habitacao (woonvergunning);
  • Caderneta Predial financas Escritura (transportakte).
Mondi tip
In Portugal laat de bewegwijzering veel te wensen over. Op sommige plaatsen ontbreken zelfs straatnaamborden en huisnummers. Het valt dus niet altijd mee om een huis te vinden dat te koop staat. Het best kunt u een makelaar vragen om met u een aantal objecten te bezichtigen.
Commissie
De makelaar dient voordat hij een bemiddelingsopdracht aanneemt zijn commissie bekend te maken. Hij is ook verplicht een contract met de opdrachtgever te maken, waarin onder andere de gegevens van de verkoper en van de makelaar staan evenals de overeengekomen commissie en wanneer deze betaald moet worden. Verder of het gaat om een exclusief contract en de geldigheidsduur van de overeenkomst. In Portugal is het gebruikelijk dat de verkoper aan een makelaar een verkoopbemiddelingsopdracht geeft. De verkoper betaalt de commissie aan de makelaar. Bijna alle makelaars zullen in principe (een deel van) de commissie opeisen op het moment dat een (voorlopig) koopcontract is getekend.

Terug naar het landendossier Portugal

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten