HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Koopproces in Frankrijk


Bindend
In Frankrijk komt het voor dat dezelfde woning bij vier makelaars tegen vier verschillende prijzen wordt aangeboden. Het non-exclusieve mandat de vente komt het meeste voor. Dit heeft als nadeel dat als u interesse heeft in een huis en gaat onderhandelen over de prijs, een andere makelaar het huis net iets eerder aan iemand anders verkoopt. Hier valt weinig aan te doen, temeer omdat een mondelinge overeenkomst niet bindend is. Mede om deze reden is de markt voor particulierenverkoop groter dan de verkoop via een makelaar. De meeste buitenlanders, echter, kiezen toch vaak voor de 'zekerheid' van een makelaar.

Carte professionnelle
Wie in Frankrijk professioneel wil werken met onroerend goed dient in het bezit te zijn van een carte professionelle. Het bezit ervan is een garantie van deskundigheid en een vergunning om te bemiddelen in onroerend goed. Het beroep ‘makelaar’ is in Frankrijk bij wet geregeld. Om dit beroep uit te oefenen moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Een makelaar moet onder andere kennis van zaken (de juiste diploma’s) hebben, over bankgaranties beschikken en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Alleen als een aankomende makelaar aan deze voorwaarden voldoet kan hij een carte professionnelle bemachtigen.

Inzage
Op deze carte staat precies vermeld welke functies de makelaar mag uitoefenen. Alleen met een carte professionnelle mag de makelaar bemiddelen in onroerend goed. Het is verstandig om niet met een makelaar in zee te gaan die geen carte professionnelle heeft. Overigens dienen ook de medewerkers van een makelaarskantoor, die bemiddelen/onderhandelen bij de aan- en verkoop van onroerend goed, in het bezit te zijn van een vergunning (namelijk de Carte Négociateur). Afhankelijk van zijn vooropleiding kan de négociateur zelf na een aantal jaar ook makelaar worden. Het komt voor dat buitenlandse makelaars onder de vlag van een Frans makelaarskantoor werken. Zij hebben zelf geen carte professionelle. Dit betekent dat hun deskundigheid dus niet gegarandeerd is.
Bent u van plan om met een Franse makelaar in zee te gaan, vraag dan altijd vooraf zijn carte professionnelle en mandat de vente ter inzage.
Terug naar het landendossier Frankrijk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten